Metsäkanalintusaalis jäi pieneksi viime vuonna

Metsäkanalintujen määrä on laskenut jo pitkään. Tämän kesän kantojen kokoa selvitetään parhaillaan riistakolmiolaskennoissa.

Metsäkanalintusaalista saatiin viime vuonna 40 prosenttia vähemmän kuin sitä edeltäneenä vuonna, selviää Luonnonvarakeskuksen vuoden 2017 metsästystilastoista.

Parin viime vuoden aikana teerisaalis on vähentynyt kahdella kolmasosalla, kun taas metsosaalis on pienentynyt alle puoleen.

”Moni tilastokyselyyn osallistunut metsästäjä kertoi, että pienriistaa on vähän, etenkin metsäkanalintuja ja siksi he joko kokonaan pitivät välivuoden metsästyksestä tai verottivat kantaa maltillisesti. Tosin jokunen metsästäjä jo uumoili metsäkanalintukantojen mahdollista elpymistä joillakin alueilla”, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Leena Forsman.

Vielä pari vuotta sitten metsäkanalintuja pyysi yli 100 000 metsästäjää, mutta nyt luku laski 80 000 metsästäjään.

Metsäkanalintujen määrät laskeneet vuosia

Saaliin pienuus selittyy sillä, että metsäkanalintuja on ollut tavallista vähemmän. Tämän takia metsästystä rajoitettiin sekä alueellisesti että ajallisesti.

Viime kesän riistakolmiolaskennoista selvisi, että metsissä oli keskimäärin 3 metsoa neliökilometrillä. Teeriä oli keskimäärin 4,6, pyitä 4,1 ja riekkoja 0,3. Lintujen määrät kuitenkin vaihtelivat paljon alueellisesti.

Kesälaskentojen raportissa kerrotaan, että kylmät säät hankaloittivat metsäkanalintujen lisääntymistä. Lisäksi erityisesti Pohjois-Suomessa oli paljon metsäkanalintuja syöviä petoja, sillä kaksi edellistä vuotta olivat olleet hyviä myyrävuosia.

Raportissa kirjoitetaan, että kantojen lasku on ollut tasaista jo vuosia, eikä kanalinnuilla mene hyvin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.

Tämän kesän riistakolmioiden laskennat ovat parhaillaan käynnissä. Laskennat päättyvät 12. elokuuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset

Kuvat