Ruotsissa taas tuntuvat kirjanpainajatuhot, metsänomistajille isot tappiot

Tuhoutunutta puuta arvioidaan olevan noin 5 miljoonaa kuutiota.

Kirjanpainaja on aiheuttanut laajoja tuhoja tänäkin kesänä eteläisen Ruotsin kuusimetsissä, Skogsstyrelsenin eli sikäläisen metsäkeskuksen yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa tekemä inventointi osoittaa. Vaikka tuhot näyttäisivät pienentyneen viime vuoden kesästä, kuollutta puuta arvioidaan silti olevan noin 5 miljoonaa kuutiota.

Eniten tuhoja on löytynyt Sveanmaalta, noin 3 miljoonaa kuutiota. Etelämpänä Götanmaalla tuhoja arvioidaan olevan vajaat 2 miljoonaa kuutiota.

”Tämä tarkoittaa miljardien (kruunujen) menetystä metsänomistajille”, projektipäällikkö Kerstin Ström Skogsstyrelsenistä kertoo.

Kirjanpainajien iskemistä puista iso osa, noin puolet, on yhä pystyssä. Tämä on pulma, koska kirjanpainajien iskemät puut pitäisi päästä kaatamaan mahdollisimman nopeasti.

”Ongelma on siinä, että on vaikea ehtiä ajoissa”, metsänhoitopäällikkö Tomas Blom metsäyhtiö BillerudKorsnäsiltä kertoo.

Inventointi tehtiin elo-syyskuun vaihteessa.

Lisää aiheesta: Kirjanpainajien seurantaverkosto laajenee Suomessa  ja Kirjanpainajien parveilu hiipui elokuussa

Kommentit (1)

  1. Kirjanpainajat tai niiden toukat eivät tähän aikaan vuodesta ole enää puissa ainakaan Suomessa. En tiedä voiko Etelä-Ruotsissa olla niin lämmintä, että n sukupolvi kirjanpainajan toukkia syö vielä puita tähän aikaan.

Metsänhoito Metsänhoito