Sahatavaralla pientä virkoamista

Matalasuhdanteesta huolimatta MG:n sahoja käy yötä päivää.

”Kysyntä on ollut matalalla, mutta pientä piristymistä nähdään”, Metsä Fibren sahaliiketoiminnan tuotantojohtaja Virva Juhola kuvaa markkinatilannetta. Metsä Groupin viisi sahaa kuuluvat konsernissa tytäryhtiö Metsä Fibreen.

Heikon kysynnän juurisyitä ovat etenkin Euroopan rakentamisen matalasuhdanne, maailmantalouden yleistilanne sekä Pohjois-Afrikan maiden valuuttasäännöstelyn ailahtelevuudet. Tuotantoa on rajoitettu joka puolella.

”Nyt asiakasvarastot ovat jo matalalla ja joissakin tuotteissa alkaa olla pulaa, joten se buustaa kysyntää ja hintaa hieman ylöspäin.”

Matalasuhdanteesta huolimatta Rauman saha käy yötä päivää myös viikonloput. Vilppulan saha toimii arkipäivät vuorokauden ympäri, mutta seisoo viikonloput, sillä kuivaamo, lajittelu ja paketointi ovat pullonkauloja.

”Tuotantoajattelu ei lähde pelkästään sahatavaramarkkinoista, vaan leimikot pitää saada liikkeelle, sillä kertopuuhun tarvitaan sorvikuusta ja sellutehtaille kuitupuuta.”

Juholan mukaan toissa vuonna käynnistyneen Rauman sahan virittäminen on ottanut enemmän aikaa kuin on ajateltu, mutta nopein vaihde saadaan silmään vielä tämän vuoden aikana.

Vaikeuksia selitetään myös pakkastalvella. Syväjäätynyt tukki kuluttaa teriä ja tukki on sahalinjalla haurasta kuin lasi, ja sahaa pitää ylipäätään ajaa hitaammin.

Puukauppa Puukauppa