Sahatavaran hinnat tanakassa nousussa

Viennin osalta voidaan pian olla parin vuoden takaisissa huippuhinnoissa.

Mäntysahatavaran vientihinta on noussut viime syksystä lähes 15 prosentilla 190 euron kuutiohintaan. Kalliimman kuusisahatavaran hinnannousu ei ole ollut aivan yhtä voimakasta, mutta se on edelleen kymmenen euroa mäntytavaraa kalliimpaa 200 euron kuutiohinnalla.

Hintatiedot ovat tammikuuhun ulottuvasta tullitilastosta, mutta hinnat ovat jatkaneet nousuaan sen jälkeenkin. Sahatavaramarkkinoiden asiantuntijan näkemys on, että hinnat nousevat kesään mennessä vuodenvaihteen 2018–2019 tasolle, jolloin mäntytavara hipoi 210:tä euroa ja kuusitavara hiukan ylittikin sen.

Korona antaa ja ottaa

Kotimaan sahatavaran käyttäjät ovat kokeneet koronasuhdanteen kahdella tavalla. Pientalorakentaminen on noussut hiljalleen vuoden 2015 pohjalukemista, ja tälle vuodelle odotetaan jopa pientä harppausta. Toisaalta sahatavara on kallistunut ennenkokemattomalla tavalla.

”Olen ollut rakennusalalla yli 20 vuotta, ja koskaan puutavaran hinta ei ole noussut näin rajusti ja nopeasti”, maan suurimman talotoimittajan Kastelli-talot Oy:n toimitusjohtaja Joran Hasenson kiteyttää.

Hasensonin mukaan kohonneet kustannukset on jossakin vaiheessa siirrettävä lopputuotteisiin, jotta toimintaa ylipäätään voidaan jatkaa. Toisaalta hän on nähnyt, että kaikki suhdanteet kääntyvät aikanaan.

”Sahatavaralla on huippusuhdanne oikeastaan kaikilla markkinoilla, joten nyt pitää varautua siihen, että tämä suhdanne saattaa kestää pitempään.”

Kesäkeittiöitä kysytään

Kotkalainen Jalotakka Oy myy piharakennuksia noin miljoonalla eurolla vuodessa.

”Toistaiseksi sahatavaraa on saatu, mitä on tarvittu, mutta hinnat ovat lähes kohtisuoraan ylös”, toimitusjohtaja Niko Muurinen sanoo.

Toisaalta Jalotakan tuotteilla on kysyntää poikkeuksellisen hyvin, ja hintoja tarkistettiin vastikään ylöspäin.

Jalotakan päätuotteeksi ovat nousseet kesäkeittiöt, joita menee niin paljon kuin pystytään toimittamaan. Kuusi- tai kahdeksankulmaisten huvimajojen kysyntä on hiipunut.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat