Sahatavaran maailmankauppa kasvussa

Maailmantalouden hidastumisesta huolimatta sahatavaralla on edelleen kasvumarkkinoita.

Maailmantalouden hidastumisesta huolimatta sahatavaran kysyntä on tänä vuonna kasvanut Kiinassa, Britanniassa, Egyptissä ja Alankomaissa, metsäteollisuustuotteiden maailmanmarkkinoita seuraava Wood Resource International raportoi.

Havusahatavaran maailmankauppa kasvoi vuoden alkupuoliskolla viisi prosenttia viime vuoteen verrattuna. Suurimmista sahatavaraa tuovista maista vain Japanissa ja Saksassa on koettu merkittävää tuonnin vähenemistä. Saksassa sahatavaran tuonti on pudonnut 6,1 prosenttia ja vienti kasvanut 9,2 prosenttia, ja nettovienti on kasvanut 1,5 miljoonasta kuutiometristä kahteen miljoonaan.

Yhdysvalloissa sahatavaran kysyntä ei ole elpynyt niin nopeasti kuin odotettiin. Vuoden alkupuoliskolla aloitettiin 1,2-1,3 miljoonaa talorakennusta, mikä on hienoisesti viime vuotta vähemmän.

Kanadassa tammi-toukokuun sahatavaran tuotanto oli yhdeksän prosenttia viime vuoden määriä alempana. Brittiläisessä Kolumbiassa tuotanto supistui jopa 16,5 prosentilla.

Kiinan sahatavaran tuonti oli vuoden toisella neljänneksellä lähes kahdeksan miljoonaa kuutiometriä, mikä on uusi kvartaaliennätys. Venäjän toimitukset yltivät lähes viiteen miljoonaa kuutiometriin. Pohjoismaat ovat kasvattaneet toimituksiaan tasaisesti ja olivat yhteenlaskettuna kolmannella sijalla Venäjän ja Kanadan jälkeen. Sahatavaran tuontihinnat Kiinassa ovat kuitenkin olleet laskevalla uralla puolitoista vuotta.

Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa sahatavaran tuonti kasvoi kolme prosenttia. Kyse oli paljolti palautumisesta normaaliin suuntaan, sillä toissa vuonna tuonti kävi kymmenvuotiskauden pohjalukemissa. Sahatavaran kulutuksen uskotaan jatkuvan noususuunnassa. Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla kahden suurimman kohdemaan, Egyptin ja Saudi-Arabian, sahatavaran tuonti kasvoi yli 50 prosentilla viime vuodesta.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat