Suomessa kiinnostaa naapurin työvoima, Venäjällä osaaminen

Metsäalalla on yhteistyöintoa itärajan molemmin puolin.

Suuri osa itäsuomalaisista metsäpalveluyrityksistä on kiinnostunut hankkimaan työvoimaa Venäjältä. Venäjällä puolestaan on kysyntää suomalaisten osaamiselle erityisesti metsäteiden rakentamisessa ja niiden ylläpidossa.

Tämä ilmeni kyselytutkimuksessa, jossa kartoitettiin yritysten intoa rajan ylittävään metsäalan yhteistyöhön Suomen ja Venäjän Karjaloissa.

Itäsuomalaisille metsäpalveluyrityksille tehtyyn kysely- ja haastattelututkimukseen osallistui kaikkiaan 59 yrittäjää. Neljäsosa vastanneista on kiinnostunut tarjoamaan metsäpalveluja Venäjälle.

Lähes 40 prosenttia Suomessa vastanneista on kiinnostunut tutustumaan mahdollisuuksiin rekrytoida Venäjältä tulevaa työvoimaa. Kolmasosa kiinnostuneista näkee parhaimmaksi henkilön palkkaamisen suoraan työsuhteeseen ja kolmasosa henkilöstövuokrauksen kautta.

”Koulutusta, jossa tavoitteena olisi venäläisen työvoiman kouluttaminen metsätalouden työtarpeisiin Suomessa, toivottiin erityisesti metsänhoitoon ja puunkorjuutekniikkaan. Ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen liittyviksi ongelmiksi mainittiin erityisesti kielitaito ja kulttuurierot, tullaus, lupamenettelyt sekä lainsäädäntö”, kertoo tutkija Pasi Poikonen Luonnonvarakeskuksesta.

Venäjällä kyselyyn vastasi 19 metsänvuokraajaa ja 34 metsäalan urakoitsijaa. Pääosa metsänvuokraajista kokee, että paikallisten yrittäjien tarjoamia metsätalouden palveluja on riittävästi saatavilla, mutta palveluiden laatuun ei olla aina tyytyväisiä.

Joka kuudes vastaaja on käyttänyt suomalaisia metsäpalveluita, ja kaikki olivat tyytyväisiä työn laatuun. Useimmille vastaajille suomalaisia metsäpalveluja ei kuitenkaan ole ollut tarjolla. Muita suomalaisten palvelujen käyttöä estäviä tekijöitä ovat kielivaikeudet, hinta ja etäisyys.

Aineiston keruusta Suomen puolella vastasi pääosin Suomen metsäkeskus. Venäjällä kysely toteutettiin Petroskoin yliopiston Metsä-, kaivos- ja rakennusinstituutin johdolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat