Sahatavaran vientimäärä nousi tammikuussa, mutta viennin arvo laski

Koko metsäteollisuuden viennin arvo lisääntyi.

Metsäteollisuustuotteiden viennin arvo oli tammikuussa 1,2 miljardia euroa. Se on reaalisesti 11 prosenttia enemmän kuin tammikuussa 2022, Luonnonvarakeskuksen ennakkotieto kertoo.

Massa- ja paperiteollisuuden tuotteita vietiin liki miljardilla eurolla, reaalisesti 27 prosenttia enemmän kuin edellisvuoden alussa. Merkittävimmäksi vientituotteeksi nousi valkaistu sulfaattisellu, joka toi kolmanneksen massa- ja paperiteollisuuden vientituloista. Toiseksi eniten vietiin kartonkiteollisuuden monikerroksisia, päällystettyjä kartonkeja ja pahveja.

Puutuoteteollisuuden viennin arvo laski tammikuussa. Puutuotteita – lähinnä sahatavaraa ja vaneria – vietiin 260 000 miljoonan euron edestä, mikä on reaalisesti neljänneksen vähemmän kuin vuoden 2022 tammikuussa.

Sahatavaraa vietiin 160 miljoonan arvosta, mikä on 30 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sahatavaran vientimäärä kuitenkin nousi 720 000 kuutioon, mikä on runsas 100 000 kuutiota enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tuonnissa pudotus

Puuntuonti väheni reippaasti. Tammikuussa raaka- ja sivutuotepuuta tuotiin yhteensä 530 000 kuutiota, mikä on liki 300 000 kuutiota vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan puuntuonnin arvo kuitenkin nousi 47 miljoonaan euroon, vuoden 2022 tammikuussa tuonnin arvo oli 35 miljoonaa euroa.

Tuonnin laskua selittää Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sen seurauksena puuntuonti Venäjältä tyssäsi kokonaan viime vuoden aikana. Tammikuussa puuta tuotiin lähinnä Virosta, Latviasta ja Ruotsista.

Tuodusta puusta 60 prosenttia oli kuitupuuta, 23 prosenttia haketta ja kaksi prosenttia tukkipuuta.  Loput 14 prosenttia koostui polttopuusta ja sivutuotepuusta, kuten pelleteistä. Etenkin hakkeen tuonti kutistui voimakkaasti.

Suomen koko tavaraviennistä metsäteollisuus kattoi tammikuussa viidenneksen.

Kommentit (1)

  1. Kallista on tuontipuu, 88,68 euroa/m3.

Puukauppa Puukauppa