Sahatavaravienti Kiinaan kasvussa laskevin hinnoin

Sahajohtajan mukaan ylituotantoa on purettu Kiinaan jopa tappiolla.

Suomen sahatavaravienti Kiinaan on tänä vuonna ollut kasvu-uralla, mutta hinnat lasku-uralla.

Sahatavaran viennin arvioidaan nousevan tänä vuonna 1,3 miljoonaan kuutiometriin, kun viime vuonna määrä oli 1,1 miljoonaa kuutiota.

Sahatavaran vientihinta sen sijaan on laskenut vuodentakaisesta keskimääräisestä 180 euron kuutiohinnasta 170 euroon, ja vuoden 2018 huippuhinnoista laskua on ollut 40-50 euroa. Kuusi- ja mäntysahatavaran hinnat Kiinan-viennissä ovat käytännössä samat.

Sahateollisuus ry:n tuore hallituksen puheenjohtaja, Koskisen Oy:n sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck sanoo, että Kiinan-markkina on vetänyt samalla kun monella muulla markkinalla on ollut tukkoista.

”Männyssä Egypti on se viimeinen markkina, ja Kiinasta on tullut vastaava kuusitavaralle. Sekin vienti on ollut tappiollista, vaikka pientä hajua on, että hinnat siellä voisivat olla jo pohjilla.”

Sneckin mukaan viennin kasvun jatkuminen riippuu siitä, mitä muilla markkinoilla tapahtuu.

”Kiinan-markkinoilla venäläinen sahatavara asettaa laatu- ja hintatason. Vaikka rupla on vahvistunut, niin kilpailutilanne on edelleen vaikea.”

Sneck ennakoi, että Keski-Euroopan myrskytuhopuiden laatu vääjäämättä laskee ja sahatavaran ylitarjonta siirtyy halvempiin laatuihin. Se puolestaan tekee markkinoilla tilaa parempilaatuiselle sahatavaralle ja ohjaa myös Suomen vientiä Kiinan sijasta kalliimman hintatason maihin.

Puukauppa Puukauppa