Sahateollisuus: Rauman sahahanke on monella tapaa pelottava

Saha kiristää jo etukäteen vääristettyä tukin kilpailutilannetta Länsi-Suomessa, Tommi Sneck arvioi.

Metsä Groupin mittava, noin 200 miljoonan euron sahainvestointi Raumalle on kilpailijoille mörkö, Sahateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Sneck arvioi. Hänen mukaansa sahateollisuuden tuotot Suomessa ovat viime vuosina olleet niin heikkoja, ettei yhdelläkään yksityisellä sahafirmalla ole varaa Rauman kaltaiseen sahainvestointiin.

”Väitän, ettei olisi Metsä-Groupillakaan, jos investointi pitäisi rahoittaa sahateollisuuden tuotoilla”, Sneck toteaa.

Investoinnissa näytetään mentävän selluteollisuuden ehdoilla. Esimerkiksi Raumalle suunniteltu vajaasärmälautojen hakettaminen ei millään tapaa edusta uutta teknologiaa, eikä yksinkertaisesti ole kannattavassa sahateollisuudessa mahdollista, Sneck katsoo. Selluteollisuudelle suuremmat hakemäärät kuitenkin sopivat.

Hänen mukaansa Rauman investointihanke on monella tapaa pelottava: Se luo illuusion sahojen hyvästä taloustilanteesta ja investointikyvystä. Lisäksi se kiristää jo etukäteen vääristettyä tukin kilpailutilannetta Lounais- ja Länsi-Suomessa ja pahimmillaan pakottaa ylittämään kestävät hakkuutasot. Mittava sivulautojen hakettaminen uhkaa kääntää sahahakkeen hinnan laskuun. Ympäristönäkökulmasta sahatavaraksi kelpaavan tukkipuun hakettaminen selluteollisuuden raaka-aineeksi on myös kyseenalaista, Sneck pohtii.

Kommentit (2)

  1. Nyt en ymmärrä tätä ”sahapomon” taivastelua. Onhan se nyt aivan selvää, että MG huomioi selluteollisuudenkin, kun mittavia investointeja mietitään ja tehdään. Puuta Suomessa riittää ja on aivan huippujuttu, että joku uskaltaa investoida Suomeen. Paljonko SE tai UPM ovat investoineet viimeisten viiden vuoden aikana? Niin, sitähän minäkin…

  2. Näin tekee osuuskauppaväki. Sahaus on vain sellunkeittoprosessin esivaihe, jossa harmillinen sahatavara erotetaan arvokkaasta selluhakkeesta. Siirtohintaa ei tarvitse markkinoilla kuulutella, eikä siis sahauksen vertailukelpoista tulosta ole olemassakaan. Integraatin saavutettu etu sekin. Muuten hankkeena mielenkiintoinen noin teknisesti. Käyttösuhde 2 on kyllä kova, kun ottaa tuon vajaasärmälautapolitiikan huomioon. Näkkööpähän.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat