Sahateollisuus: Sahatavaran kysyntä ja hinnat ovat kääntyneet laskuun

Laskusta huolimatta tukin hinta nousee, järjestö ihmettelee.

Epävarmuus näkyy jo sahatavaramarkkinoilla, ja sahatavaran kysyntä ja hinnat ovat kääntyneet selvään laskuun, Sahateollisuus ry arvioi.

Taloudellisen epävarmuuden lisäksi laskua selittää inflaatio, pandemian jälkeinen kulutuskysynnän muutos ja korkotason nousu. Lisäksi puutteet työvoiman ja rakennusmateriaalien saatavuudessa kurittavat rakennusteollisuutta ja hidastavat rakennushankkeiden liikkeelle lähtöä.

Sahateollisuuden mukaan Suomessa näyttäisi olevan painetta kuitu- ja energiapuun hakkuille Venäjän tuonnin päätyttyä. Kysynnän kasvusta huolimatta kuitupuun hinta näyttää pysyvän kurissa, mutta tukkien hinnat nousevat, vaikka sahatavaran kysyntä on siis laskussa.

”Kilpailullisesti toimivassa markkinataloudessa tämän ei pitäisi olla mahdollista”, sanoo Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Merkillepantavaa on sekin, että venäläisen sahatavaran tuontikielto astuu voimaan Euroopassa vasta heinäkuun alkupuolella. Sahateollisuuden mukaan venäläisen tavaran tuontimäärät ovat olleet jopa kasvussa niillä markkinoilla, joissa tuotteen alkuperältä ei vaadita PEFC- tai FSC-sertifiointia.

Kommentit (1)

  1. Henkilökohtainen Gallup erään rautakaupan tilanteesta. Olen remonttia tehdessä käynyt aika monta kertaa eräässä suuressa rautakaupassa. Oma epätieteellinen havaintoni kertoo, että asiakkaita on vähän suhteessa myyjiin. Viimeksikin oli kolme vapaana ja minä ainoa asiakas.
    Ulkovarastossa näytti olevan paljon puuta ja lisää tuli.

    Kyllä arvaus on, että ainakin Suomen markkinoilla puutavaran kysyntä on jo heikentynyt ja heikentyminen jatkuu. Korot, energia ja ruoka vievät rahat. Varmaan huoneistojen ostajat odottavat hintatason laskua.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Upm