Saimaannorpille julistettiin pesärauha

Julistuksen tarkoitus on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista norpan pesintäalueilla. Pesinnän helpottamiseksi tehtiin tänä talvena 280 apukinosta.

Apukinoksia norppien pesintää helpottamaan on tehty jo viitenä talvena. (Kuva: Heta Välimäki)

Ympäristöjärjestö WWF on julistanut tänään saimaannorpille perinteisen pesärauhan. Julistuksen tarkoitus on kehottaa ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista Saimaan selkävesien luotojen ja saarien lähellä. Pesärauha julistetaan helmikuussa, kun norpat etsivät sopivia pesäpaikkoja.

Norppa synnyttää poikasensa lumipesään, jonka se tekee rantakinokseen. Tänä vuonna lunta ei kinostunut ajoissa tarpeeksi, joten Metsähallitus päätti apukinosten tekemisestä koko Saimaalle. Kolaamiseen osallistuivat Metsähallitus, WWF, Itä-Suomen yliopisto ja suuri määrä vapaaehtoisia. Kinoksia tehtiin yhteensä 280 kappaletta.

”Tänä vuonna Saimaa jäätyi myöhään, ja tammikuun lopussa runsas vesisade sulatti lumet jäältä. Onneksi helmikuun alussa saatiin talvisemmat olosuhteet ja lisää lunta, mikä helpotti apukinostöiden jatkamista. Viime hetkellä myös luonnonkinoksia on muodostunut parhaiten kinostaville suurten selkien rannoille”, suojelubiologi Miina Auttila Metsähallituksesta kertoo.

Apukinoksia on tehty nyt viitenä peräkkäisenä talvena.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Blogit ja Kolumnit