Sipilä korosti kestävyyden merkitystä

Metsätalouden kestävyyteen ja monimuotoisuuden turvaamiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota, pääministeri arvioi Metsänhoitoyhdistyspäivillä.

Metsäala on oivallinen esimerkki siitä, miten uskalletaan uudistua, pääministeri Juha Sipilä arvioi tiistaina Metsänhoitoyhdistyspäivillä Helsingissä. Muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon: on investoitu tuotantolaitoksiin, muutettu teollisuuden tuotevalikoimaa ja uudistettu lainsäädäntöä.

”Muutos oli pakollinen, ja se ymmärrettiin”, Sipilä arvioi.

Lainsäädäntöä uudistettaessa rukattiin muun muassa metsälakia. Siinä metsänomistajalle annettiin entistä suurempi vapaus päättää omien metsiensä hoidosta.

”Valinnanvapautta on voitu lisätä, koska metsänomistajat ovat hoitaneet metsiään vastuullisesti. Tästä on kiitettävä myös metsänhoitoyhdistyksiä ja alan toimijoita”, Sipilä totesi.

Jatkossakin vastuullisuus on tarpeen. Metsätalouden kestävyyteen ja monimuotoisuuden turvaamiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

”Meidän tulee tunnistaa, että kestävyyskäsite elää ajassa ja suomalaisten metsätuotteiden loppukäyttäjien vaatimukset kasvavat.”

”Puun käytön näkymät erittäin positiiviset”

Puunkäytön tulevaisuuteen voi suhtautua positiivisesti, MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järvinen puolestaan kertoi. Näkymät ovat erittäin myönteiset, sillä globaalit megatrendit – muun muassa ilmastonmuutos – tukevat uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä.

Kun muovista ja fossiilisista polttoaineista pyritään eroon, on puulla paljon mahdollisuuksia näiden korvaajana. Uusilla metsäteollisuustuotteilla voitaisiinkin tuplata metsäsektorin arvonlisä. Mutta investoidaanko näihin, Järvinen pohti.

Esimerkiksi tekstiilikuidut ovat puulle iso mahdollisuus, kun synteettisiä kuituja ja puuvillaa korvataan.

”Uskon, että tulevaisuudessa on yhä enemmän puusta tehtyjä vaatteita. Se edellyttää kuitenkin investointeja liukoselluun”, Järvinen totesi.

Vaikka puunkäyttö tulevaisuudessa monipuolistuu, ei metsänhoidossa ole suurille muutoksille tarvetta. Sen sijaan puukauppaan Järvinen povaa muutoksia.

”Pitkällä aikavälillä olisi loogista siirtyä nykyisestä tavaralajihinnoittelusta runkohinnoitteluun.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat