Stora Enso panostaa ligniiniin

Puun massasta 20–30 prosenttia on ligniiniä, mutta sitä ei ole sellu- ja paperiteollisuudessa vielä hyödynnetty kaupallisesti.

Metsäyhtiö Stora Enso uskoo ligniinin mahdollisuuksiin fossiilisten raaka-aineiden korvaajana. Yhtiö on tuonut markkinoille Lineon, myrkyttömän raaka-aineen, jolla voidaan korvata öljypohjaisia fenoleja. Näitä käytetään muun muassa vanerien, OSB-levyjen ja viilupuun hartseissa sekä paperin laminoinnissa ja eristeiden valmistuksessa.

”Olemme viime vuosina lisänneet panostustamme ligniiniin, ja on hienoa, että voimme nyt lanseerata Lineon. Ligniini on myrkytön raaka-aine, jonka kustannusrakenne on vakaa ja alkuperä jäljitettävissä. Se on erinomainen vaihtoehto yrityksille, jotka eivät halua käyttää öljypohjaisia tuotteita”, Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström toteaa.

Stora Enson Sunilan sellutehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015. Tehtaan tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia kraftligniiniä vuodessa, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman tuottajan. Lineon lisäksi yhtiöllä on kehitteillä monipuoliselle raaka-aineelle muitakin käyttösovelluksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut