Stora Enso testaa konenäköä puumäärän mittauksessa

Tavoitteena tarkempi tietoa kuutiomääristä ja myös puutavaran pituus- ja halkaisijamitoista.

Stora Enso kokeilee puumäärän mittaamista konenäkötekniikan avulla Heinolan tehtaan terminaalissa.

Normaalisti puumäärä mitataan punnituksilla, mutta konenäön avulla tavoitellaan entistä tarkempaa tietoa puukuutioista ja myös puutavaran pituus- ja halkaisijamitoista.

Entistä tarkempi data raaka-aineen riittävyydestä auttaisi tehdasta optimoimaan puunkuorintaa ja vähentämään puuhäviötä kuorintaprosessissa.

”Tarkoituksemme on testata konenäön ja automatiikan avulla, miten voimme hyödyntää puuta entistä tarkemmin ja saada tehtaan tuotantoprosessin suunnitteluun monipuolisempaa dataa käytettävissä olevasta raaka-aineesta”, sanoo operaatiojohtaja Lauri Kuusisto Stora Ensosta.

”Puumäärän arvioimiseen ja puulajin tunnistamiseen tarkoitettua kameratekniikkaa ei ole saatavilla valmiina, minkä vuoksi kehitämme ja kokeilemme sitä ensiksi Heinolassa.”

Heinolan tehtaalla valmistetaan flutingia eli aaltopahvin keskimmäistä, aallotettavaa kerrosta. Tehtaalle kuljetetaan joka päivä noin 50 rekallista lehtipuuta, pääosin lähiseudun harvennuksilta.

”Puumäärää mitataan normaalisti punnituksilla, kun puutavara-auto saapuu vaa’an kautta tehtaan terminaaliin. Kun kuitupuupölkky päätyy prosessissa eteenpäin, sen laatua ja mittoja tarkennetaan manuaalisesti ja samalla tunnistetaan, mikä puulaji on kyseessä. Konenäkö täydentäisi ja sujuvoittaisi tämänhetkistä toimintamallia sekä optimoisi kartongintuotantoa entisestään”, tehtaanjohtaja Katja Metsäranta sanoo.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat