Stora Enson kvartaalitulos romahti puoleen

Toimitusjohtaja Bresky: Tuloksemme suuri pettymys.

Stora Enson ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto supistui edellisvuodesta kolmella prosentilla 2,72 miljardiin euroon. Liiketulos suorastaan romahti 53 prosentilla 234 miljoonaan, ja yhtiö antoi koko vuotta koskevan tulosvaroituksen jo viime viikolla.

Toimitusjohtaja Annica Bresky ilmaiseekin tuntemuksensa tulostiedotteessa suoraan: ”Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksemme on suuri pettymys.”

Tulosvaroituksella on kaksi juurisyytä: heikkenevät markkinanäkymät ja kohoavat kustannukset.

Stora Enson mukaan koko pakkausmarkkina heikkenee tällä hetkellä. Etenkin aaltopahvin pintakartongin kysynnän odotetaan pysyvän heikkona, mutta myös kuluttajapakkauskartongissa on merkkejä heikkenemisestä nestepakkauskartonkia lukuun ottamatta.

Sellumarkkinat ovat hidastuneet Kiinassa, ja myös paperin ja pakkausmateriaalien kysynnän lasku vähentää sellun tarvetta. Samalla globaalit varastot olivat vuosineljänneksen lopulla ennätyssuuret.

Puutuoteteollisuutta jarruttaa, että myönnettyjen rakennuslupien määrä laskee ja asuinrakentaminen vähenee.

Yhtiö valmistautuu tehostamaan kustannustenhallintaansa. Suomessa Stora Enso on käynyt neuvottelut mahdollisista tilapäisistä lomautuksista tuotantolaitoksillaan.

Investointi Oulun tehtaan kuluttajapakkauskartonkilinjaan etenee aikataulun mukaisesti. Rakentamisen arvioidaan alkavan vuoden 2024 aikana, ja tuotannon odotetaan käynnistyvän vuoden 2025 aikana.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa