Metkassa tukea taimikonhoitoon viiden vuoden välein

Nykyisen kemeratuen korvaava metka on tavoitteena ottaa käyttöön vuoden 2024 alussa.

Valmisteilla olevassa metsätalouden tukijärjestelmässä metkassa taimikon ja nuoren metsän hoitokohteelle voi hakea uudestaan tukea, jos edellisen tuen maksusta on kulunut vähintään viisi vuotta.

Nykyisessä kemerassa tukea nuoren metsän hoitoon on voinut saada aikaisintaan seitsemän vuoden kuluttua taimikon varhaishoitoon maksetusta tuesta.

Metsänomistajan kannalta siirtyminen viiden vuoden käytäntöön on merkittävä. Tämä mahdollistaa käytännössä aina tuen hakemisen metsänhoidollisesti oikea-aikaisesti sekä varhaisperkaukseen että varsinaiseen taimikon harvennukseen.

Eteläisessä Suomessa taimikon harvennus voi olla ajankohtainen jo viiden vuoden kuluttua varhaisperkauksesta. Keskimäärin aikaväli on Metsäkeskuksen mukaan 6–8 vuotta.

Ennakkohakemusta ei tarvita

Metkassa metsänomistajan ei tarvitse tehdä Metsäkeskukselle rahoitushakemusta ennen töiden aloittamista. Jatkossa tuki haetaan pelkästään töiden toteuttamisen jälkeen tehtävällä toteutusilmoituksella.

Valtioneuvoston asetuksen mukaan metkassa tuki nuoren metsän hoitoon tulisi olemaan 240 euroa hehtaarilta, eli se olisi saman suuruinen sekä varhaisperkaukseen että taimikon harvennukseen.

Suomen metsäkeskus voi myöntää vanhan lain mukaisia kemera-tukia vielä vuoden 2023 aikana. Metsänomistajien pitää toimittaa kemera-hakemukset Metsäkeskukseen viimeistään 1.10.2023. Hankkeiden toteuttamisaika ilmenee hyväksymispäätöksestä. Metsäkeskus voi maksaa myönnettyjä kemera-tukia vuoden 2026 loppuun saakka.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat