Stora Enson liikevaihto laski, mutta tulos kasvoi 11 prosenttia

Paperiliiketoiminta ja Barcelonan tehtaan myynti laskivat vuoden ensimmäisen puolikkaan liikevaihtoa verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon, kerrotaan Stora Enson tänään julkistamassa osavuosikatsauksessa.

Tammi–kesäkuun aikana Stora Enson liikevaihto oli 4 971 miljoonaa euroa, mikä on 1,6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla jaksolla. Liikevaihtoa laskivat eniten paperiliiketoiminta ja Barcelonan tehtaan myynti, kerrotaan Stora Enson tänään julkistamassa osavuosikatsauksessa.

Yhtiön operatiivinen liiketulos kuitenkin kasvoi 11,0 prosenttia ja oli tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 474 miljoonaa euroa. Liiketulos kasvoi pääasiassa kustannusten alenemisen ja nettovaluuttakurssin muutosten ansiosta.

Tämän vuoden aikana Stora Enso on jo parantanut liikevaihtoaan alkuvuodesta. Kun verrataan huhti–kesäkuun lukuja tammi–maaliskuun lukuihin, liikevaihto on kasvanut 3,3 prosentilla, mikä selittyy pääasiassa kuluttajapakkauskartongin suuremmalla kysynnällä. Vuoden kolmannella neljänneksellä liikevaihdon ja liiketuloksen arvioidaan joko pysyvän samalla tasolla tai laskevan hieman, sillä vuotuiset huoltoseisokit ja Beihain tehtaan käynnistyminen tuovat lisäkustannuksia yhteensä 46 miljoonaa euroa.

Toukokuussa Stora Enso avasi Kiinassa Beihain kuluttajapakkauskartonkitehtaan ja kesäkuussa Varkauden-tehtaalla käynnistettiin rakennuskomponenttien LVL-linja.

”Olemme kiihdyttäneet tahtia muutoksessamme uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi”, Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström sanoo.

Luvassa on uusia investointeja muun muassa Imatran kartonkitehtaille ja Skutskärin sellutehtaalle. Sen sijaan yhtiö on ilmoittanut myyvänsä pois Saksassa sijaitsevan aikakausilehtipaperia tuottavan Kabelin tehtaan ja Kiinassa sijaitsevan Suzhoun tehdasalueen.

METSÄLEHTI