Suomalainen satelliittikotka ammuttu Ukrainassa

Maakotka Klasun matka päättyi salametsästäjän hauleihin talvehtimisalueella Kiovan eteläpuolella.

Klasu rengastettiin ja varustettiin satelliittilähettimellä viime kesänä Kuusamossa. (Kuvaaja: Jyrki Mäkelä)

Birdlife-järjestön satelliittikotkahankkeen tutkimuslintu, kuusamolainen maakotka löytyi joulukuun puolivälissä ammuttuna Ukrainasta.

Viime kesänä Etelä-Kuusamosta löytyneessä pesässä varttunut maakotkan poikanen rengastettiin ja varustettiin satelliittilähettimellä. Koiraspoikanen nimettiin Klasuksi.

Syyskuun lopussa maakotka lähti muuttomatkalle. Lokakuun puolivälissä se oli ehtinyt jo Novgorodin eteläpuolelle ja loka–marraskuun vaihteessa Venäjän ja Ukrainan rajaseudulle, noin 1 500 kilometrin päähän synnyinpaikastaan.

Marraskuussa Klasun päivämatkat lyhenivät ja se näytti asettuvan talvehtimaan Kiovan eteläpuolelle pienten metsäsaarekkeiden kirjomille peltolakeuksille.

Joulukuun alussa kotkan paikannukset tulivat jatkuvasti samasta pisteestä ja lähettimen lämpötila laski, mikä viittasi lähettimen pudonneen tai linnun kuolleen. Ukrainan Birdlifen avulla kuollut lintu löytyi signaalin osoittamasta paikasta, ja röntgenkuva paljasti kuolinsyyksi salametsästäjän aseesta peräisin olevan haulin.

Laiton tappaminen on tärkeimpiä Suomen petolintuja uhkaavia tekijöitä niiden muuttomatkan varrella ja talvehtimisalueilla. Tunnettuja vaaranpaikkoja ovat esimerkiksi Malta, Sisilia ja Libanon. Maakotkien rengaslöydöt kertovat lukuisten lintujen tulleen tapetuksi etenkin Venäjällä ja Valko-Venäjällä – menneinä vuosikymmeninä myös Suomessa.

Nuoruusvuosien muuttomatkoista selvinneet maakotkat voivat elää hyvin vanhoiksi. Vanhin pesäpoikasena Suomessa rengastettu maakotka ehti elää yli 34 vuotta.

Birdlifen satelliittilähettimellä on varustettu myös Jykäksi nimetty aikuinen merikotka. Se on juuri palannut Suomeen talvehtimisalueeltaan Ruotsista. Jykän vaiheita voi seurata Birdlifen verkkosivuilla.

Kommentit (1)

  1. No siitä sitten vain rikostutkinta alulle ja käräjät pystyyn Ukrainaan. Onhan kotkan ”omistajapuljulla” aikaa ja rahaa.
    Niinhän kotimaassakin tehtäisiin.

Luonto Luonto

Kuvat