Suomalaiset metsämarjat esillä Shanghaissa

Metsämarjoja sisältävien elintarvikkeiden saaminen Kiinan markkinoille on haastavaa. Metsämustikkaa ja puolukkaa ei pidetä Kiinassa elintarvikkeina vaan terveystuotteina.

MInisteri Jari Leppä pistäytyi Shanghain ruokamessuilla keskiviikkona. (Kuvaaja: Liina Kjellberg)

Suomalaiset metsämarjoista valmistetut tuotteet esittäytyvät Shanghaissa Kiinassa parhaillaan järjestettävillä Sial-ruokamessuilla. Nyt 19:ttä kertaa järjestettävät kansainväliset messut toimivat tapaamispaikkana muun muassa elintarvikkeiden tuottajille, maahantuojille ja jälleenmyyjille.

Sial-messujen Suomen osastolla esitellään muun muassa Arctic Superfoodsin energiapatukoita ja Santa Water Groupin mehuja. Lisäksi messuilla pääsee tutustumaan esimerkiksi Biokian marjajauheisiin ja Bonnen mustikkamehuun.

Metsämarjoja sisältävien elintarvikkeiden saaminen Kiinan markkinoille on haastavaa, kertoo Food from Finland -ohjelman projektipäällikkö Johanna Heikkinen. Metsämustikkaa ja puolukkaa ei pidetä Kiinassa elintarvikkeina vaan terveystuotteina, joten niitä koskevat säännökset ovat huomattavasti tiukemmat kuin elintarvikkeilla.

”Metsämustikkaa ja puolukkaa voi tuoda Kiinaan pakasteena, sillä silloin ne katsotaan raaka-aineeksi”, Heikkinen kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriö, Evira, Suomen Kiinan suurlähetystö sekä marjatuotteiden valmistajat tekevät parhaillaan työtä sen eteen, että suomalaiset metsämarjat saataisiin Kiinan markkinoille. Eviran ylitarkastajan Saara Lönnrothin mukaan se vie kuitenkin aikaa.

”Metsämarjat ovat mahtavia vientituotteita. Esimerkiksi Etelä-Koreaan niitä viedään jo mukavasti, mutta Kiina ei ole helpoin maa. Aikajänne voi olla pitkähkö”, hän sanoo.

Kaikkiaan Sial-messuilla on 3 400 näytteilleasettajaa. Osallistujia messuille odotetaan tulevan yli 100 000. Eilen keskiviikkona messuilla vieraili muun muassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Marjatuotteiden lisäksi Suomen osastolla on muun muassa erilaisia viljatuotteita.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat