Suomen suurin CLT-tehdas vihittiin käyttöön Alajärvellä

Tiilikainen: Puu on vasta pääsemässä tasavertaiseen asemaan muiden rakennusmateriaalien kanssa.

Suomen suurin ristiinlaminoituja puulevyjä eli CLT:tä tuottava tehdas vihittiin tänään käyttöön Alajärvellä. Nauhan kävi katkaisemassa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

CLT Finlandin tehtaan tavoitteena on tälle vuodelle 6 000 kuution tuotanto. Jatkossa tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 30 000–35 000 kuutiota.

CLT:tä käytetään puurakentamisessa ja varsinkin puutalojen kantavissa rakenteissa. Siksi sen menekki kulkee käsi kädessä puurakentamisen yleistymisen kanssa.

”Olen ollut aika monilla asuntomessuilla, ja aina siellä on se yksi puurakennus. Toivottavasti niitä on tulevaisuudessa enemmän ja muuallakin kuin asuntomessuilla. Tässä julkinen rakentaminen on tärkeässä asemassa”, Tiilikainen sanoi.

Rakennusten paloturvallisuusmääräyksiä ollaan muuttamassa puurakentamiselle edullisemmiksi. Tiilikaisen mukaan kysymys ei ole siitä, että valtiovalta asettaisi yhden rakennusmateriaalin erityisasemaan.

”Puu tuodaan vasta samalle viivalle muiden materiaalien kanssa.”

Tiilikainen muistutti, että puurakentamisella on merkitystä myös metsänomistajalle nykytilanteessa, jossa kuitupuulla näyttää olevan entistä enemmän menekkiä.

”Puurakentaminen tuo lisää tarvetta myös tukkipuulle.”

Kilpailu CLT-markkinoilla kiristyy vielä tämän vuoden aikana, sillä kauhajokelainen Clt-Plant Oy aikoo aloittaa tuotannon Pohjoismaiden suurimmaksi suunnitellulla CLT-tehtaalla ensi syksynä.

Lisätty ministeri Tiilikaisen kommentit klo 14.51

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa