Suomi tarjoaa Ruotsille sammutusapua maastopaloihin

Palomiehiä kyetään irrottamaan naapurimaahan nyt, kun kotimaan isommat maastopalot on saatu hallintaan.

Suomi on tarjonnut Ruotsille apua metsäpalojen sammuttamiseen, kertoo sisäministeriö. Tarjous tehtiin tänään torstaina. Ruotsi ei ole vielä vastannut siihen.

”Viime viikolla meillä ei ollut irrottaa väkeä tai kalustoa Ruotsiin, koska kaikki resurssit olivat kiinni metsäpalojen taltuttamisessa eri puolilla Suomea. Nyt metsä- ja maastopalot Pohjois- ja Varsinais-Suomessa on saatu hallintaan, ja meillä on mahdollisuus lähettää apua Ruotsiin”, kertoo pelastusylijohtajan sijaisena toimiva varautumisjohtaja Jussi Korhonen.

Ruotsiin voidaan lähettää noin 35 palomiestä sekä paloautoja, säiliöautoja, moottoriruiskuja ja maastokelpoisia ajoneuvoja.

Mukaan lähtevät vapaaehtoiset koottaisiin Pohjois-Savon, Oulu–Koillismaan ja Lapin pelastuslaitoksista. Ryhmä olisi valmis lähtemään 24 tunnin kuluttua lähtökäskystä.

Ruotsi on aiemmin toivonut erityisesti lentosammutuskalustoa, mutta sitä Suomesta ei pystytä lähettämään.

”Pelastuslaitoksilla ei ole omia helikoptereita, vaan Suomessa ilmasammutuksessa tukeudutaan Rajavartiolaitoksen ja Puolustusvoimien kalustoon. Voisimme kuitenkin lähettää sammutuskalustoa ja sammuttajia, jolle olisi varmasti tarvetta erityisesti vaihtomiehinä”, pelastusylitarkastaja Rami Ruuska toteaa.

Ruotsiin lähtevät palomiehet koottaisiin normaalin valmiuden ulkopuolelta, kuten vapaavuoroista. Näin Suomessakin riittää työntekijöitä mahdollisten uusien maastopalojen varalle.

Ruotsissa riehuvat metsäpalot ovat maan historian pahimmat. Niiden sammuttaminen on kestänyt jo toista viikkoa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat