Syke: Tunturikoivikot muuttuvat mäntymetsiksi, kun Lappi lämpenee

Lämpötila nousee 2–3 astetta jo päätetyillä ilmastotoimilla.

Lämpenemisen seurauksena esimerkiksi palsasuot ja ikirouta sulavat. Kuvassa sulanut palsakumpu Inarista. (Kuva: Syke)
Lämpenemisen seurauksena esimerkiksi palsasuot ja ikirouta sulavat. Kuvassa sulanut palsakumpu Inarista. (Kuva: Syke)

Norjan, Ruotsin ja Suomen Lapin alue lämpenee seuraavan 50 vuoden aikana jopa 2–3 astetta nykyisestä, Suomen ympäristökeskuksen (Syke) koordinoimasta analyysistä selviää. Lämpötila-analyysiä tehdessä oletettiin, että luvatut päästövähennykset tehdään, mutta niitä ei tiukenneta. Jos kasvihuonekaasujen kasvua ei hillitä lainkaan, lämpötila nousee pari astetta enemmän.

Lämpötilan nousu tulee vaikuttamaan Lapin luontoon ja elinkeinoihin merkittävästi. Luontotyypit muuttuvat ja häviävät, kun esimerkiksi palsasuot ja ikirouta sulavat. Tunturikoivikot monin paikoin kuolevat ja muuttuvat sekundääriseksi tunturikankaaksi ja mäntymetsiksi. Arktinen luonto vihertyy, kun avoimet alueet pensastuvat ja heinittyvät. Pohjoisen eläinlajit uhanalaistuvat, ja osa niistä saattaa hävitä kokonaan. Avotuntureiden lajeista jo nyt on uhanalaisia lähes 40 prosenttia, Syke muistuttaa.

Lisäksi Lapin talvet alkavat myöhemmin ja leudontuvat. Tämä vaikeuttaa monia elinkeinoja, kuten poronhoitoa, luontoturismia ja rakentamista, analyysissä todetaan.

Syken koordinoiman analyysin tekemiseen osallistuivat Ilmatieteen laitos, Metsähallituksen luontopalvelut ja Uumajan yliopisto sekä useita pohjoismaisia tutkimus- ja asiantuntijalaitoksia sekä yliopistoja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat