Luonnonperintösäätiölle lahjoitettiin saari, ”Tattarisaari on lähes täysin koskematon alue”

Saaresta on viimeksi korjattu muutama myrskypuu 1960-luvulla.

Tattarisaaren metsä on monimuotoinen ja luonnontilassa. (Kuva: Marjo Kuisma)
Tattarisaaren metsä on monimuotoinen ja luonnontilassa. (Kuva: Marjo Kuisma)

Luonnonperintösäätiö sai hiljattain lahjoituksena saaren Päijät-Hämeestä. Iitin Konnivedellä sijaitsevan Tattarisaaren lahjoitti säätiölle luonnonystävä Jyrki Patomäki.

Saari on ollut lahjoittajan suvussa pitkään. Saaren luontoon ei ole juuri kajottu, viimeksi korjattiin muutama myrskypuu 1960-luvan alussa.

”Tattarisaari on kokonaan rakentamaton ja hyvin kaunis, lähes täysin koskematon alue”, sanoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Saaren metsä on siis aika lailla luonnontilassa. Pääpuulaji on mänty – on sekä humisevia honkia että vakaampia kilpikaarnaisia jättipuita, keloutuvia ja täysin paljaita keloja. Alueella kasvaa myös muutama todella iso koivu, järeitä haapoja sekä jonkin verran metsälehmusta. Rannoilla on tervaleppää. Maasto on kuivaa ja tuoretta kangasta. Saaren lehtomaisessa osassa kasvaa muun muassa kieloa, valkovuokkoa, kevätlinnunhernettä ja näsiää.

Lahja on kiinnostava myös kulttuurihistoriallisesti.

”Aivan Tattarisaaren lähimaisemissa Konniveden rannoilla sijaitsee kolme tunnettua kalliomaalauskenttää, tunnetuin Haukkavuorella”, Jussila kertoo.

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Säätiö on suojellut luonnonalueita lähes 5 000 hehtaaria.

Luonto Luonto

Kuvat