Syyskuussa havutukkien hinnat laskivat ja koivukuidun nousi

Ostomäärä yksityismetsistä jäi 4,2 miljoonaan kuutioon.

Puukauppa hidastui syyskuussa hieman. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan puuta ostettiin yksityismetsistä 4,2 miljoonaa kuutiota, mikä on runsaat 300 000 kuutiota vähemmän kuin vuosi sitten syyskuussa ja 50 000 kuutiota vähemmän kuin elokuussa. Kokonaismäärä oli kuitenkin 5 prosenttia suurempi kuin edellisen viiden vuoden aikana keskimäärin.

Tukkia ostettiin vajaat 2 miljoonaa kuutiota ja kuitupuuta runsaat 2 miljoonaa kuutiota.

Tammi-syyskuussa puuta ostettiin runsaat 28 miljoonaa kuutiota, mikä on viidenneksen vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Havutukit alamäessä, hankintahinnat nousussa

Luken mukaan kuusitukista maksettiin syyskuun pystykaupoissa keskimäärin 73 euroa ja mäntytukista 68,7 euroa kuutiolta. Havutukkien hinnat laskivat elokuuhun verrattuna kaksi prosenttia. Koko viime vuoden pystykauppoihin verrattuna tukkipuun reaalinen hintataso oli kuitenkin kolme prosenttia korkeampi.

Kuusikuidun keskimääräinen pystykauppahinta oli 22,3 euroa, mäntykuidun 20 ja koivukuidun 20,3 euroa kuutiolta. Mäntykuidun hinta laski elokuusta prosentin, kuusella hinta nousi prosentin ja koivulla kaksi prosenttia. Koivulla koko viime vuoden keskihinta ylittyi kuudella prosentilla, havupuilla nousu jäi alle prosentin.

Hankintahakkuissa kuitupuun keskihinta oli männyllä 37,1 euroa, kuusella 39,4 euroa ja koivulla 39,1 euroa kuutiolta. Mäntykuidun hinta nousi elokuusta prosentin, kuusen kolme ja koivun neljä prosenttia. Koko viime vuoden keskihinta ylittyi mäntykuidulla kuusi prosenttia, kuusella kahdeksan ja koivulla 11 prosenttia.

Luken tilastoimat hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut kauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon. Julkaistut puumäärät edustavat noin 90 prosenttia metsäteollisuuden yksityismetsistä ostamasta puusta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa