Taimien hiekkasuojausta testataan Tornatorin mailla

Ruotsalaisen taimituottajan mukaan kokemukset ns. Conniflex-käsittelystä ovat olleet positiivisia.

Tukkimiehentäin torjuntamenetelmiä testataan parhaillaan Etelä-Suomessa kaksivuotisessa kenttäkokeessa. Svenska Skogsplantorin, Luonnonvarakeskuksen (Luke), Tornatorin ja BCC:n yhteishankkeessa istutetaan kuusentaimia alueelle, joilla tukkimiehentäitä oletetaan esiintyvän. Osa taimista on käsittelemättömiä, osa on käsitelty kemiallisesti ja osa ns. Conniflex-suojattuja. Taimia istutetaan sekä muokkaamattomaan että muokattuun maahan.

Ensimmäiset 1 200 tainta istutettiin Tornatorin maille toukokuussa.

”Tutkimuksessa seurataan tukkimiehentäin aiheuttamia vaurioita, mutta myös muita taimivaurioiden syitä. Kuolleet taimet kaivetaan maasta ja tutkitaan, löytyykö merkkejä tukkimiehentäin tai kuusen juurinilurin aiheuttamista tuhoista”, tutkija Tiina Laine Lukesta kertoo.

Conniflex-käsittelyssä taimet suojataan mekaanisesti hiekkapinnoitteella, joka suojaa tainta kaksi kasvukautta. Menetelmää on käytetty Ruotsissa vuodesta 2008, tällä hetkellä se on maassa yleisin käytössä oleva torjuntamenetelmä.

”Tukkimiehentäin aiheuttamat vahingot ovat pahimpia Etelä- ja Keski-Ruotsissa. Näillä seuduilla suojaamme noin 90 prosenttia taimistamme Conniflexin avulla. Kokemukset ovat erittäin positiivisia”, sanoo Svenska Skogsplantorin johtaja Roger Johansson. Svenska Skogsplantor on Ruotsin suurin metsätaimien tuottaja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat