Takatalvet lisäsivät ahdinkoa – yleiset suomalaiset linnut vähenevät 

Huhti- ja toukokuun takatalvet lisäsivät aikuisten lintujen kuolleisuutta ja heikensivät pesintöjen onnistumista. Laskennat osoittavat useiden runsaslukuisten pesimälintujen pitkään jatkuneen vähenemisen.

Punarintoja on Suomessa ollut viimeksi näin vähän 1980-luvun kovien talvien jälkeen. (Kuvaaja: Joachim Kohler, Wikimedia Commons)
Punarintoja on Suomessa ollut viimeksi näin vähän 1980-luvun kovien talvien jälkeen. (Kuvaaja: Joachim Kohler, Wikimedia Commons)

Aikaisin muuttavia lintuja oli tänä kesänä tavallista vähemmän. Pesimälintulaskennat osoittavat, että esimerkiksi punarinnan, laulu- ja räkättirastaan sekä töyhtöhyypän pesimäkanta oli noin neljänneksen edellistä kesää pienempi.

Punarintoja on ollut Suomessa näin vähän viimeksi 1980-luvun kovien talvien jälkeen.

“Huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa koettujen runsaslumisten takatalvien aikaan moni muuttolintu oli ehtinyt saapua Suomeen ja jopa aloittaa pesintänsä. Lumiset olosuhteet johtivat niin aikuisten lintujen kuolleisuuteen kuin pesintöjen epäonnistumiseen”, kertoo Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) yli-identiteetti Aleksi Leihkoinen tiedotteessa.

Takatalvien aiheuttamat tappiot jäävät yleensä väliaikaisiksi, mutta laskentatulokset osoittavat useiden runsaslukuisten pesimälintujen pitkään jatkuneen vähenemisen.

“Punarinnan ja räkättirastaan ohella Suomen kymmenen runsaimman lintulajin joukkoon kuuluvien pajulinnun, peipon, vihervarpusen ja harmaasiepon kannat olivat tänä kesänä alhaisimpia koko 2000-luvulla”, kertoo Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Moni eteläinen lintulaji on kuitenkin runsastunut. Sepelkyyhkyjä, musta- ja kulorastaita, mustapääkerttuja ja tiltaltteja havaittiin laskennoissa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Luomuksen ja Birdlife Suomen koordinoimassa pesimälintulaskennoissa on tietoja yli kahdeltasadalta kohteelta. Laskentoja tekevät pääosin vapaaehtoiset lintuharrastajat.

Kommentit (1)

  1. Tuli oltua joella majavapassissa huhtikuun puolen välin jälkeen. Ei näkynyt majavia, mutta en muista koskaan aikaisemmin vastaavassa jahdissa nähneeni punarintoja niin aktiivisena pyörimässä näköetäisyydellä tuntien ajan. Se huono puoli oli siinä, että jo klo 21 oli useita asteita pakkasta ja yöllä meni yli kympin. Jo silloin arvelin, että nyt käy huonosti monelle linnulle ja niin siinä näyttää käyneenkin.

Luonto Luonto

Kuvat