Luke: Kirjanpainajia toukokuussa poikkeuksellisen paljon

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu sai kirjanpainajat parveilemaan tavallista runsaammin. Kesäkuussa parveilu jatkui maltillisempana. 

Kolmen feromonipyydyksen ryhmä pystytetään hakkuuaukkoon paahteiseen kohtaan. (Kuvaaja: Luke)
Kolmen feromonipyydyksen ryhmä pystytetään hakkuuaukkoon paahteiseen kohtaan. (Kuvaaja: Luke)

Poikkeuksellisen lämmin toukokuu sai kirjanpainajat parveilemaan tavallista runsaammin. Luonnonvarakeskuksen (Luke) pyydyksiin kertyi toukokuun loppuun mennessä monin paikoin runsaasti kirjanpainajia. Kesäkuussa parveilu jatkui toukokuuta maltillisempana.

Toukokuussa parveilleet kirjanpainajat ovat iskeytyneet pystypuihin ja tuulenkaatoihin lisääntymään.

Juhannusviikkoon mennessä Luken pyydyksissä havaittiin parveilleita kirjanpainajia etenkin Uudellamaalla Lapinjärven ja Etelä-Karjalassa Lappeenrannan seurantapaikoilla. Pohjoisilla seurantapisteillä Kuhmossa, Oulussa ja Rovaniemellä parveilu alkoi odotetusti myöhemmin ja oli kesäkuussa voimakkaampaa kuin toukokuussa.

Jos loppukesä on lämmin ja suotuisa pian aikuistuvalle sukupolvelle, ne saattavat parveilla ja munia tänä kesänä toisen sukupolven. Todennäköisesti sisarsukupolvi ehtii myös aikuistua ennen syksyä.

Mitä useampi sukupolvi aikuistuu, sitä suurempi puuston tuhoriski talousmetsien kuusiin kohdistuu.

Kirjanpainajan parveilua seurataan Lukessa vuosittain neljälläkymmenellä seurantapisteellä. Kolmen feromonipyydyksen ryhmä pystytetään keväällä kuusivaltaisen metsän edellisen talven hakkuuaukolle.

Kirjanpainajamääriä voi seurata Luken Luonnonvaratieto-sivuston karttapalvelussa.

Kirjanpainaja on täyskasvuisiin kuusiin tuhoja aiheuttava kaarnakuoriainen. Aikuiset munivat kuoren alle nilaan, ja munista kehittyvät toukat aikuistuvat kesän aikana. Kirjanpainajan mukanaan kuljettama sinistäjäsieni heikentää puiden vedensaantia, jolloin puut kuivuvat ja kuolevat nopeasti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut