Talouselämä: Suomessa ei nähdä yhtä laajoja maastopaloja kuin Ruotsissa, koska metsiä hoidetaan eri tavalla

Metsäautotiet ja pienet kuviokoot pienentävät riskiä.

Ennätyksellisen laajat metsäpalot ovat riehuneet Ruotsin puolella jo viikon. MTV:n mukaan metsää on tuhoutunut siellä 25 000 hehtaaria, ja palojen pelätään yhä vain pahenevan.

Talouselämä julkaisi artikkelin, jonka mukaan Suomi on säästynyt yhtä pahoilta maastopaloilta metsien erilaisen rakenteen takia.

Suomessa on tiheämpi metsäautotieverkosto, mikä rajaa paloalueita, sillä tuli ei pysty ylittämään hiekkateitä. Tiheän tieverkoston ansiosta palokunta pääsee myös helpommin paikan päälle.

Toinen syy Talouselämän mukaan on metsätilojen koko. Suomessa sekä metsätilat että niiden kuvioiden koot ovat pienempiä.

”Suomessa metsät ovat pirstoutuneet rakenteeltaan mosaiikkisiksi, kun taas Ruotsissa ja Norjassa on isompia yhtenäisiä metsäalueita. Meillä on runsaammin pieniä eri kehitysvaiheen alueita. Metsätyypin ja hoitovaiheen vaihtelu voivat hillitä paloriskiä, vaikka muissa asioissa isommilla kuvioilla työskentely olisi tehokkaampaa”, Suomen metsäkeskuksen metsäjohtaja Anna Rakemaa sanoo Talouselämälle.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat