Tiirola: Luottamus puumarkkinoilla murenee

Puunostajat suhtautuvat välinpitämättömästi metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppoihin ja hyljeksivät hankintapuuta, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola ihmettelee.

Puukaupan luottamusta tukenut ilmapiiri on murenemassa, arvioi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola. Tästä kielii puunostajien välinpitämättömyys metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppoja kohtaan sekä hankintakauppojen hyljeksiminen. Tiirolan mukaan ostajat kysyvät esimerkiksi usein valtakirjakauppaan turvautuvilta metsänomistajilta, että eivätkö nämä osaa itse myydä puitaan.

”Suurta kalaa on hankala pyytää yhdessä, eikä toista osapuolta pidä yrittää jatkuvasti kammeta tuhdolta veneen reunan yli, Tiirola totesi tänään torstaina valtuuskunnan kokouksessa.

Tiirola muistutti, että metsänhoitoyhdistysten 40 prosentin valtakirjakauppaosuudella ylläpidetään hintatasoa ja kilpailua puumarkkinoilla.

Yhdistysten apu on muutenkin tarpeen. Puumarkkinoille tulee jatkuvasti uusia palveluita, mikä vaikeuttaa tarjousten vertailua. Ostajilla tuntuu Tiirolan mukaan olevan myös halua muuttaa vakiintuneita puutavaralajeja ja sekoittaa puukauppatilastoja.

”Metsänhoitoyhdistysten puumarkkinaedunvalvonnalla näyttääkin olevan myös tulevina vuosina rutkasti työtä, kun kuitupuun kysyntä lisääntyy”, Tiirola ennakoi.

METSÄLEHTI

Puukauppa Puukauppa

Kuvat