Tiku ja Taku halutaan vieraslajien listalle

Vieraslajien luetteloon ollaan nostamassa maaoravat sekä yhdeksän vieraskasvilajia ja kolme eläinlajia.

Pohjoisamerikkalaiset maaoravat ovat ainoa uusi eläinryhmä, jota esitetään nostettavaksi kansalliseen vieraslajiluetteloon. Luetteloon halutaan lisätä myös yhdeksän haitallista vieraskasvilajia sekä kolme eläinlajia.

Ehdotus uudeksi kansalliseksi vieraslajiluetteloksi lähetettiin eilen lausuntokierrokselle.

Eläinlajeista kansalliseen luetteloon lisättäisiin espanjansiruetana, leopardisammakko ja hyppysammakko.

Kasveista luetteloon ollaan nostamassa alaskanlupiini, hamppuvillakko, tarhatatar, japanintatar, sahalinintatar, kanadanvesirutto, komealupiini, kurtturuusu sekä lännenpalsami.

Nykyisessä luettelossa on haitallisena eläinvieraslajina myös koirasusi, jolla tarkoitetaan suden ja kesykoiran risteymiä neljässä ensimmäisessä sukupolvessa. Koirasusien tuonti Suomeen on tällä hetkellä kiellettyä. Ehdotuksen mukaan kiellettäisiin myös koirasusien kasvattaminen ja myynti sekä uusien koirasusien ottaminen lemmikeiksi.

Nykyinen kansallinen luettelo haitallisista vieraslajeista on ollut voimassa vuoden 2016 alusta. Ehdotetun täydennyksen jälkeen kansallisessa luettelossa olisi 16 lajia, kahdeksan lajiryhmää sekä yksi risteymä.

Kansallisen luettelon lisäksi Suomessa on voimassa Euroopan unionin luettelo haitallisista vieraslajeista. EU:n luettelossa on tällä hetkellä 49 lajia.

Ehdotusta täydennetystä kansallisesta vieraslajiluettelosta voi kommentoida Lausuntopalvelu.fi-palvelun kautta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto