Tuomarniemen metsäkoululle suunnitteilla uusi yhteiskampus

Rakennuskustannusten nousu viivästyttää projektia, jonka oli määrä alkaa purkutöillä elokuussa.

Havainnekuva Tuomarniemen uudesta monialaisesta kampuksesta, joka tulee yhdistämään Sedun ammatillisen opetuksen ja Ähtärin lukion.

Ähtärin Tuomarniemellä lähes 120 vuotta yhtäjaksoisesti metsäopetusta tarjonnut oppilaitos uudistetaan perusteellisesti. Tarkoitus on purkaa nykyinen päärakennus sekä kone- ja liikuntahalli pois ja rakentaa paikalle uusi tiivis monialainen toisen asteen kampusrakennus, joka tarjoaisi tilat yhteensä noin 350 opiskelijalle.

”Uudella kampuksella järjestetään jatkossa metsäalan perus- ja ammattitutkintojen lisäksi myös nykyisin Ähtärin keskustassa toimivien Sedun Koulutien yksikön ammatillinen opetus sekä Ähtärin lukion opetus”, kertoo Sedun metsäalan koulutusvastaava Antti Virkkunen.

Tällä hetkellä Tuomarniemellä opiskelee Sedun, eli Seinäjoen koulutuskuntayhtymän, järjestämässä opetuksessa yhteensä noin 160 opiskelijaa metsäalan perus- tai ammattitutkintoa.

”Osa Tuomarniemen toiminnoista toimii jo nyt väistötiloissa Sedun Koulutien yksikössä. Asuntolat, metsäopettajien työhuoneet ja muutama opetustila ovat edelleen Tuomarniemellä.”

Kustannusnousu pakotti jarruttamaan

Vanhojen rakennusten purkutöiden oli määrä alkaa jo elokuun alussa, mutta kustannusten nousun vuoksi hankkeessa jouduttiin ottamaan aikalisä.

”Seinäjoen koulutuskuntayhtymä ja Ähtärin kaupunki ovat budjetoinut hankkeeseen 14,3 miljoonaa euroa. Tästä Seinäjoen koulutuskuntayhtymän osuus on 12,7 miljoonaa ja Ähtärin kaupungin 1,6 miljoonaa euroa. Urakkakilpailutuksessa kävi kuitenkin ilmi, että kustannukset ovat nousseet suunnitellusta noin 35 prosenttia. Yhtymähallituksen päätöksellä hanke palautui suunnittelupöydälle”, Virkkunen sanoo.

Yhtymähallituksen päätöksen mukaan kampuksen kokonaisala pienenee noin kymmenen prosenttia alunperin suunnitellusta. Tilavähennykset tehdään tilojen monikäyttöisyyttä lisäämällä sekä vähentämällä neliöitä eri opetusaloilta. Kampuksen suunnittelutyöryhmän on määrä kokoontua ensi viikolla ja aloittaa suunnittelutyöt.

”Koulutustarjontaan ei ole tehty muutoksia. Joka tapauksessa vaikuttaa todennäköiseltä, että hanke viivästyy vuodella”, näkee Virkkunen.

Lisää vetovoimaa

Uusi kampus varmistanee metsäopetuksen jatkumisen Tuomarniemellä pitkälle tulevaisuuteen.

”Uskon, että kampus tulee valmistuessaan lisäämään metsäopetuksen vetovoimaa. Monialainen kampus yhdessä lukion kanssa tuo varmasti synergiaetuja opiskelijoiden näkökulmasta. Rakennusvaiheessa opetuksen järjestämisessä tietysti on haasteita”, Virkkunen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.