Kuolinpesien metsänomistus kasvussa

Korona-pandemia on voinut vaikuttaa kuolinpesien ja omistusjärjestelyjen määrään.

Kuolinpesämuotoinen metsänomistus on kääntynyt Suomessa lievään kasvuun oltuaan jonkin aikaa laskusuunnassa. Suomen metsäkeskuksen mukaan kuolinpesien hallussa oli kuluvan vuoden toukokuussa noin 9,3 prosenttia yksityismetsien pinta-alasta. Kolme vuotta sitten kuolinpesät omistivat 8,9 prosenttia yksityismetsien pinta-alasta.

”Syynä saattaa olla koronaviruksen aiheuttama kuolleisuuden lisääntyminen ikääntyvien metsänomistajien joukossa. Lisäksi vanhoissa kuolinpesissä on tehty koronarajoitusten aikana normaalia vähemmän metsänomistusjärjestelyjä, arvioi metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta.

Metsänomistajan kuollessa metsien omistus siirtyy kuolinpesälle, jonka osakkaita ovat usein leski ja perilliset. Jakamaton kuolinpesä voi harjoittaa metsätaloutta toistaiseksi, kunnes tehdään perinnönjako. Kuolinpesässä metsään liittyvät päätökset vaativat yksimielisyyden, mikä usein jarruttaa päätöksentekoa metsäasioissa.

Yksityismetsien pinta-ala vähentynyt edelleen

Yksityisten omistajien metsänomistus on vähentynyt koko maassa kolmen viime vuoden aikana 183 000 hehtaaria, eli noin 1,4 prosenttia. Yksityisiä metsänomistajia ovat yksin ja yhdessä puolison kanssa metsää omistavat, kuolinpesät, verotusyhtymät ja yhteismetsät.

Yksityisistä metsänomistajista etenkin kuolinpesät ja verotusyhtymät ovat myyneet metsiään metsärahastoille, yhtiöille ja säätiöille. Lisäksi metsäpinta-ala on vähentynyt jonkin verran asuin-, teollisuus- ja yhdyskuntarakentamisen sekä pellonraivauksen vuoksi.

Yksityisten metsänomistajien lukumäärä on samalla aikavälillä vähentynyt koko maassa noin 9 000 henkilöllä. Metsien myynnin lisäksi yksityiset metsänomistajat ovat liittäneet metsiään yhteismetsiin. Myös verotusyhtymien osakkaiden määrä on vähentynyt niiden sisäisissä omistusjärjestelyissä.

Suurien, yli 50 hehtaarin kokoisten metsänomistusyksiköiden osuus yksityismetsistä on vähentynyt koko maassa kolmen viime vuoden aikana. Noin 65 prosenttia yksityismetsien pinta-alasta on kuitenkin edelleen näitä suuria metsänomistusyksiköitä.

Metsäkeskus julkaisee verkkosivuillaan jatkuvasti päivittyvää tilastoa metsää omistavista henkilöistä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut