Turpeen myynti laski ja puupolttoaineen kysyntä väheni – Vapo miinuksella

Polttoaineiden myynnin vähenemistä kompensoi Kekkilän kuluttajatuotteiden hyvä myynti.

Vuoden toinen kolmannes oli kaksijakoinen monialayhtiö Vapolle. Lämmin sää vähensi puupolttoaineiden kysyntää ja maakaasun hinnan lasku pellettien menekkiä. Turpeen myynti laski vuodentakaisesta liki viidenneksen.

”Energiaturpeen myynti väheni erittäin voimakkaasti, mutta vastapainoksi koronan kiihdyttämä Kekkilä-BVB:n kuluttajatuotteiden myynnin vahva kasvu kompensoi jättämän polttoaineiden myynnissä”, toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo.

Konsernin liikevaihto nousi touko-elokuussa 147 miljoonaan euroon, mutta liiketulos painui runsaat 5 miljoonaa miinukselle.

Investoinnit sen sijaan tuplaantuivat 23 miljoonaan euroon. Suurin investointi, Ilomantsiin rakennettava aktiivihiililaitos, on tosin kärsinyt koronan vaikutuksista. Rakennustyöt ovat hidastuneet, matkustusrajoitusten takia kansainvälinen tuotekehitys ja testaus ovat hankaloituneet.

Ei ohjeistusta tilikaudelle 2020

Vapo arvioi aiemmin, että energiaturpeen käyttö puolittuu Suomessa vuoteen 2025 mennessä. Arvio saattaa yhtiön mukaan olla liian varovainen – asiakaspalautteen perusteella näyttää siltä, että käyttö vähenee huomattavasti nopeammin. Päätös nostaa energiaturpeen vero lähes kaksinkertaiseksi vauhdittaa kehitystä.

”Energiaturpeen hallittu käytön väheneminen vaikuttaa muuttuneen hallitsemattomaksi, mikä tulee valitettavasti näkymään kasvavina haasteina aliurakoitsijaverkostossa. Vapo-konsernille tämä nopea muutos on erittäin haastava sekä kassavirran että taseen kestävyyden kannalta”, Tempakka arvioi.

Toimintaympäristön merkittävien muutosten vuoksi yhtiö ei anna tilikaudelle 2020 tulosohjeistusta. Vapo jatkaa aiemmin ilmoittamaansa sähkö- ja lämpöyhtiö Nevelin strategista tarkastelua.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat