Tutkimus: Kansan ääni puuttuu biotalouskeskustelusta

"Biotalous ei voi olla yhteiskunnallisesti hyväksyttyä kestävää vihreää taloutta ilman kansalaisten osallistumista."

Metsäbiotalouskeskustelussa ei ole annettu riittävästi painoa kansalaisten ja biotalousalan toimijoiden vuorovaikutukselle, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

”Jos halutaan edistää metsäbiotaloutta, pitäisi mahdollistaa moniääninen ja monitasoinen kansalaisten osallistuminen ja osallistaminen. Biotalous ei voi olla yhteiskunnallisesti hyväksyttyä kestävää vihreää taloutta ilman kansalaisten osallistumista, sanoo yhteiskuntatieteellisen biotaloustutkimuksen professori Irmeli Mustalahti Itä-Suomen yliopistosta.

Mustalahden mukaan avoimen keskustelun edistäminen on ollut Suomessa vaikeaa. Metsien taloudellinen hyödyntäminen ja niiden suojelu ovat olleet myös herkkiä eturistiriidoille.

”Laajemman joukon osallistaminen metsäbiotaloutta koskettavaan keskusteluun on kuitenkin keskeistä, sillä metsäsektorin lisääntyvä puuntarve vaikuttaa paitsi taloudellisesti, myös sosiaalisesti ja ekologisesti.”

Mustalahti muistuttaa, että kun kansalaisille tarjotaan tietoa ja mahdollisuuksia keskusteluun, he myös todennäköisemmin sitoutuvat päätösten syvempiin yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat