Tutkimus: Metsäyhtiöt Suomen merkittävimpien yhtiöiden joukossa

Etlan mukaan metsäteollisuudessa syntyy suuria kerrannaisvaikutuksia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) on selvittänyt, mitkä yritykset tuottavat Suomeen eniten bruttokansantuotetta. Kärkikymmenikköön mahtui kolme suurta metsäyhtiötä: niistä eniten arvonlisää tuotti UPM (lähes 1,5 miljardia euroa), toiseksi eniten Metsä Group (1 miljardi euroa) ja kolmanneksi eniten Stora Enso (800 miljoonaa euroa).

Mittarina käytettiin yhtiöiden Suomessa tuottamaa arvonlisää.

Samat kolme metsäyhtiötä olivat kärkikymmenikössä myös vuonna 2008, kun Etla edellisen kerran arvioi asiaa. Tuolloin UPM mahtui myös kärkikolmikkoon, mutta tällä kertaa metsäyhtiöt eivät sinne yltäneet. Kolmen kärki oli arviointivuonna 2019: OP (1,7 miljardia euroa), Neste (1,5 miljardia euroa) ja Nordea (1,5 miljardia euroa). Kaikkien edellä mainittujen lisäksi kärkikymmenikössä olivat myös Kesko, Elisa, Bayer ja ABB.

Metsäyhtiöillä tuntuvat kerrannaisvaikutukset

Etlan mukaan top10-yrityksillä on merkittävä rooli Suomen bruttokansantuotteen tuottajina suhteessa talouden kokoon. Vuonna 2019 ne synnyttivät 5,7 prosenttia Suomen bkt:sta.

Etlan laskemissa bkt-osuuksissa ei kuitenkaan ole mukana yritysten arvoketjujen kautta syntyviä kerrannaisvaikutuksia. Ne vaihtelevat toimialoittain ja yrityksittäin, mutta erityisen suuria kerrannaisvaikutuksia syntyy metsäteollisuudessa.

Metsäyhtiöt ostavat pääraaka-aineensa eli puun pääosin kotimaasta. Niinpä puuntuotannon, puiden korjuun ja kuljetuslogistiikan tuoma arvonlisä näkyy metsäyhtiöiden kerrannaisvaikutuksissa. Kerrannaisvaikutukset ylittivät jopa metsäyhtiöiden oman arvonlisän, joskin metsäyhtiöiden välillä on eroja. Esimerkiksi UPM:n arvonlisä oli liki 1,5 miljardia euroa ja kerrannaisvaikutukset 1,6 miljardia euroa. Metsä Groupilla arvonlisä oli miljardia euroa, mutta kerrannaisvaikutukset 1,5 miljardia euroa.

Muilla toimialoilla tilanne on toisenlainen. Esimerkiksi Nesteen arvonlisä oli runsaat 1,5 miljardia euroa, mutta kerrannaisvaikutukset vain 500 miljoonaa euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat