Tutkimus: Valtaosa metsistä suojeluun tai jatkuvaan kasvatukseen

Jyväskylän yliopiston hankkeessa arvioitiin, mitä metsä- ja biotalousstrategian tavoitteiden saavuttaminen vaatisi.

Suomen kansallisen metsästrategian ja biotalousstrategian tavoitteet toteutuvat parhaiten, mikäli valtaosaa metsistä joko hoidetaan jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen keinoin tai suojellaan, Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää. Vain noin kolmasosaa metsistä tulisi hoitaa tehokasta puuntuotantoa ajatellen.

Kansallisen biodiversiteettistrategian tavoitteiden saavuttaminen edellyttäisi, että jopa 50 prosenttia metsäalasta suojeltaisiin.

Tämä tarkoittaisi suurta muutosta metsienhoidossa, joissa vallitseva tapa on nykyisin tasaikäinen kasvatus.

”Kestävän puuntuotannon turvaamiseksi tarvitaan paljon enemmän jatkuvapeitteistä metsänkasvatusta, ja tehopuuntuotanto on sallittava määrätyillä alueilla”, ekologian professori Mikko Mönkkönen kertoo.

Tutkimuksessa arvioiduissa politiikka-asiakirjoissa korostettiin metsien monikäyttöä. Jotta sitä voidaan lisätä, tulevaisuudessa on huomioitava laajemmin myös muita kuin puuntuotannon tavoitteita.

Tutkimus on osa monikansallista MultiForest-konsortiohanketta, jota johtaa Jyväskylän yliopiston Boreal Ecosystems -tutkimusryhmä. Hanke kuuluu ERA-NET ForestValue -rahoitusohjelmaan, johon suomalaisten kumppanien osalta rahoitus tulee Suomen Akatemiasta.

Tutkimus on julkaistu Forest Policy and Economics -lehdessä.

Kommentit (5)

  1. Panu

    Ihan odotettu tutkimustulos ekologian professorilta. Siinä on kuitenkin vaikea nähdä mitään hyvää, että kaikki metsät olisivat samanlaista monokulttuurista jatkuvan kasvatuksen metsää (todennäköisesti kuusikkoa) ilman metsän eri kehitysvaiheiden tuomaa monimuotoisuutta.

  2. Jos nuo pöljöydet toteutuisivat, niin:
    Mitähän tehtäisiin Suomen metsäteollisuuslaitoksille. Siis romutettaisiin. Mitähän tehtäisiin metsäalan toimijoille?
    Mitähän tehtäisiin metsäteollisuudesta elävillä kaupungeille?
    Mitä tapahtuisi Suomen hiilinieluille?

    Miksi tuollaista soopaa teetetään Veronmaksajien rahoilla????

    On täysin käsittämätöntä tuo Jyväskylän Yliopiston puuhastelu. Eikö tuollaista saa kukaan aisoihin?

  3. Veroeuroilla elätetään monenlaista kulkijaa…

  4. Uusien tutkimusten mukaan Talousmetsä on ylivoimaisen hyvä hiilinielu. Lisäksi hoidetut Talousmetsät ovat maisemallisesti monipuolisia ja tarjoavat eliölajeille valtavan vaihtelevan monimuotoisuuden.

  5. Käärmeen työntäminen pulloon teettää vaikka mitä älyttömyyksiä. Eikö voitaisi jo julistaa ilman Jyväskylän yliop. työllistäviä tutkimuksia, että kaikki pillit on laitettava pussiin?!

Metsänhoito Metsänhoito