Tuuli yllätti ennallistamispoltossa

Temepan Jukka Koivumäki lisäisi ennallistamispolttoja Metka-tuen avulla, vaikka luonnonhoitotyön riskit konkretisoituivat lauantaina Keuruulla.

Ennallistamispolttoon on usein paremmat olosuhteet yöllä kuin päivällä. Kuva Temepan toteuttamasta ennallistamispoltosta viime perjantain ja lauantain väliseltä yöltä. Kuva: Kaapo Koponen.
Ennallistamispolttoon on usein paremmat olosuhteet yöllä kuin päivällä. Kuva Temepan toteuttamasta ennallistamispoltosta viime perjantain ja lauantain väliseltä yöltä. Kuva: Kaapo Koponen.

Luonnonhoitohankkeisiin erikoistunut metsäalan yritys Temepa Infra Oy toteutti viime viikon ja viikonlopun aikana säästöpuuryhmien ennallistamispolttoja Finsilva Oyj:n mailla Keski-Suomessa. Tarkoituksena oli polttaa yhteensä seitsemän 0,3–1,3 hehtaarin laajuista säästöpuuryhmää, mutta määrä jäi kuuteen tulen karatessa lauantaina Keuruulla poltetulla kohteella suunniteltua laajemmalle.

”Iltapäivällä ennakoimattomasti voimistuneet tuulenpuuskat yllättivät kesken polton”, kertoo Temepan erityisasiantuntija Jukka Koivumäki.

Koivumäen mukaan säästöpuuryhmää ympäröi turvepohjainen uudistusala, jolta ei oltu kerätty hakkuutähteitä. Tuli pääsi leviämään hakkuutähteiden kautta noin kolmen hehtaarin alueelle Finsilvan maalla. Koivumäen mukaan suurin osa alueesta oli uudistusalaa, jonka hakkuutähteiden palamisesta ei muodostunut vahinkoa.

Palo saatiin pelastuslaitoksen voimin hallintaan lauantai-iltana puoli kuuden aikaan. Sammutustöihin osallistui noin 50 pelastajaa. Jälkivartiointi kohteella oli käynnissä maanantaina iltapäivällä.

Metka-tukea ennallistamispolttoon?

Koivumäen mukaan Temepalla ei lannistuta epäonnisesta ennallistamispoltosta, vaan kertyneitä oppeja hyödynnetään jatkossa.

”Osan kohteista poltimme yöllä ja silloin olosuhteet ovat paremmat kuin päivällä. Myös ennakkosuunnittelu sen osalta, miten alueelta karannut palo päästään katkaisemaan nopeasti, täytyy tehdä huolella.”

Koivumäen mielestä säästöpuuryhmien ennallistamispoltot pitäisi saada yksityismetsissä Metka-tuella rahoitettaviin työlajeihin metsänhoidollisen kulotuksen tavoin.

”Säästöpuuryhmien keskittäminen isompiin kokonaisuuksiin yksityismetsissäkin ja Metkan laajentaminen ennallistamispolttoihin parantaisi talousmetsien luonnonhoidon tehokkuutta.”

Kommentit (5)

 1. Maailmassa palaa vuodessa miljoonia hehtaareita metsää. Suomessakin syttyy vuosittain satoja maastopaloja.

  En ymmärrä miksi hiiltä pitää väen väkisin tupruttaa ilmakehään, jossa hiiltä on jo nyt liikaa.
  Jokaisessa maastopalossa kuolee lukuisia eläimiä. Miettikääpä pyromaanit olisiko kiva kärventyä.
  Tämä maailma on ihan hullu, kun aikuiset ihmiset leikkivät tuollaisia tulitikkuleikkejä.

 2. Voi kauhistus miten hyvän näköistä puuta on tuikattu tuleen

 3. Yhteiskunnan ei pidä tärvätä varoja moiseen sauhutteluun, ja on tosiaan mielen köyhyyttä tahallaan tuhota tuollainen puusto.Eikö venäjän, Kanadan ja etelä-euroopan savustus piisaa?

 4. Hurjia kavereita. Palo menee kevätkuivassa kuusessa jo latvassa ja paikalla pari ukkoa hosan kanssa. Sinne ei ole asiaa lähellekään enää jos hyppää kujan yli.

 5. Tuli nimenomaan kuuluu luontoon ja sen kiertokulkuun. Ihmistoiminnan seurauksena palot ovat lähes nollassa, kun metsäpalot sammutetaan tehokkaasti. Moni eliölaji tarvitsee hiiltynyttä puuainesta.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat