Työryhmä: Biomassan kestävyydelle ei tarvita lisäkriteereitä

Suomalaisen metsäbiomassan kestävyyden osoittamiseen riittää toimijoiden järjestelmiin kerättävä tieto.

Uusiutuvan energian kestävyyskriteerejä selvittäneen työryhmän väliraportti on valmistunut. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä selvitti, millaisia muutoksia uusiutuvan energian direktiivi (RED II) edellyttää kansalliseen lainsäädäntöön.

Väliraportin mukaan suomalaisen metsäbiomassan kestävyyden osoittamiseen riittää toimijoiden järjestelmiin kerättävä tieto siitä, että kyseinen biomassaerä on lähtöisin Suomesta. Yksityiskohtaisempaa hankinta-aluetason tarkastelua ei edellytetä.

Lisäksi työryhmä katsoo, että kestävyyskriteereitä on jatkossakin syytä säännellä kansallisessa lainsäädännössä. Olennaista on, ettei toimijoille koidu kohtuutonta hallinnollista taakkaa. Työryhmä ehdottaa myös, ettei biomassalle säädetä kansallisia lisäkriteereitä.

Työryhmä ehdottaa, että direktiivin mukaiset metsäbiomassaa koskevat kestävyyskriteerit sisällytetään sellaisenaan biopolttoaineista ja bionesteistä annettuun lakiin. Työryhmän mukaan Suomi näyttäisi täyttävän metsäbiomassan osalta RED II:ssa asetetut kriteerit maatasolla ns. riskiperusteisen arvioinnin osalta. Metsäperäisen tuontibiomassan osalta pyritään jatkotyössä hyödyntämään olemassa olevia järjestelmiä.

Kestävyyskriteereissä on vaatimuksia muun muassa hakkuiden laillisuuden, metsän uudistamisen, luonnonsuojelutarkoitukseen osoitettujen alueiden suojelun ja metsän pitkän aikavälin tuotantokapasiteetin ylläpidon ja parantamisen suhteen.

Työryhmän työ jatkuu sen arvioimisella, millaista kansallista toimeenpanoa esimerkiksi kestävyyskriteerien noudattamisen osoittamiseen tarvitaan. Valmista pitäisi tulla ensi vuoden marraskuuhun mennessä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa