UPM:n liikevoitto laski huhti-kesäkuussa lähes kolmanneksella verrattuna vuosi sitten vastaavaan jaksoon, selviää yhtiön puolivuosikatsauksesta.
UPM:n liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 2400 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli 2 546 miljoonaa euroa.
UPM perustelee heikkompaa tulosta muun muassa maailmankaupan epävarmuudella ja heikentyneellä Yhdysvaltain dollarilla.
“Koska puun hinta on edelleen kestämättömän korkea, Kaukaan sellutehtaan kolmannelle vuosineljännekselle ajoitettu seisokki pidennetään kestämään noin kaksi kuukautta”, sanoo UPM:n toimitusjohtaja Massimo Reynaudo pörssitiedotteessa.
UPM ilmoitti tänään suunnittelevansa paperintuotannon lopettamista Kaukaan tehtaalla.
“Epävakailla markkinoilla keskitymme strategiamme toteuttamiseen ja tuloksen varmistamiseen”, Reynaudo sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Teollisuuden menestykset aiemminkin ovat perustuneet vientihintoihin, työmarkkinoihin ja puukustannuksiin.
Onko mo:jia kohtaan aiemmin kohtuuttomia olleet alhaiset puun markkinahinnat ja nyt pari vuotta markkina-ehtoiset hyvät kantohinnat toimineet kokonaisuutena reilusti? Kerkeääkö nyt mo saamaan omistus-ja kasvatuskuluja vastaavaa hintaa riittävän kauan?
Nyt vasta kuitupuun hinnat on oikealla kohdillaan. Yli 30v. Oli ostajan markkinat, oikeaa kilpailua Ei ollut.
Puun hinnan ollessa marginaalinen kymmeniä vuosia, metsäteollisuuden kustannusrakenne pääsi vinoutumaan. Palkkakustannukset paperiliitto on repinyt Suomessa kolmivuorotyön viikonloppukustannuksineen ja saunalisineen Ruotsiin nähden lähes kaksikertaisiksi puhumattalkaan Virosta. Muutama vuosi sitten UPM sulki Kaipolan, jossa palkkakustannukset olivat 12..15 milj.e korkeammat kuin Ruotsissa. Nyt UPM ilmoittaa toisen kvartaalin Q2 voitoksi 126 milj.e.
Kun puukustannukset ovat korjaantuneet oikealle tasolle, Suomessa ne aiheuttavat kustannusrakenteen vuoksi tappiotilanteen ensin huonomman kannattuvuuden vuoksi kuin Ruotsissa tai Virossa.