UPM:n tes-neuvottelut Paperiliiton kanssa eivät ole käynnistyneet – yhtiö valmistautuu toimimaan ilman työehtosopimusta

Jos sopimusta ei synny, toimitaan yleisen lainsäädännön, yhtiön käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten varassa, UPM:ltä kerrotaan.

Metsäyhtiö UPM on pyrkinyt käynnistämään tes-neuvotteluja Paperiliiton kanssa jo keväästä. Alkuun ei ole kuitenkaan päästy, sillä Paperiliitto haluaa neuvotella yhdestä, koko konsernia koskevasta sopimuksesta ja UPM puolestaan haluaa sopimukset liiketoiminnoittain. Yhtiöllä on viisi liiketoiminta-aluetta, joissa Paperiliitto on tällä hetkellä kumppani.

Paperiteollisuuden nykyisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyy kuluvan vuoden lopussa.

Mikäli neuvottelemaan ei päästä eikä sopimusta synny, UPM kertoo varautuvansa järjestämään työehdot vuoden vaihteen jälkeen ilman työehtosopimusta. Tällöin toimittaisiin yleisen lainsäädännön, yhtiön käytäntöjen ja henkilökohtaisten työsopimusten varassa.

”Emme toivo tätä tilannetta, mutta näemme sen parempana kuin sen, että täysin erilaiset liiketoimintamme pakotettaisiin yhteen muottiin”, UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti sanoo.

Yhtiö on jo järjestänyt eri liiketoiminnoissa keskustelutilaisuuksia, joissa on käyty luottamushenkilöiden ja henkilöstön kanssa läpi sitä, miten ilman sopimusta toimiminen vaikuttaisi esimerkiksi tehtaiden työaikajärjestelmään, palkkarakenteeseen ja luottamushenkilöiden rooliin.

UPM:n tavoitteena on myös osallistaa aikaisempaa laajempi joukko ihmisiä neuvotteluihin. Liiton edustajien lisäksi mukana olisi myös liiketoimintajohtoa ja paikallisia luottamushenkilöitä. Tämän toivotaan tuovan neuvotteluihin ”kaivattua liiketoiminnan ja tehdasarjen ymmärrystä”, yhtiöstä kerrotaan.

Paperiliitto on aiemmin ilmoittanut, ettei se neuvottelujen aikana kommentoi yksittäistä yritystä koskevien neuvottelujen kulkua.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Artikkelit

Kuvat