Uusi palvelu auttamaan metsänomistajaa päätöksissä

Etapion avulla metsänomistaja voi vertailla metsänhoidon valintoja ja nähdä niiden vaikutukset.

Metsänomistajan päätöksentekoa helpottamaan on tänään esitelty uusi digitaalinen palvelu, Etapio. Palvelun avulla metsänomistaja voi vertailla valintoja, nähdä niiden vaikutukset ja vaikkapa valita hiilensidontaan painottuvan metsänkasvatuksen

”Palvelussa metsänomistaja näkee yhdellä painalluksella, miten esimerkiksi metsän luontoarvoihin panostaminen vaikuttaa tuottoon niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. On harhaluulo, että metsänomistajia kiinnostaisi vain ääripäät, esimerkiksi joko luontoarvot tai raha. Suurin osa arvostaa molempia, eivätkä ne sulje toisiaan pois”, hankkeen kehittämispäällikkö Mikko Lumperoinen kertoo.

Palvelu koostaa käyttäjän valintojen perusteella yksilöllisen metsäsuunnitelman. Oman metsätilan kartat, metsävaratiedot ja metsänhoitoon liittyvät suunnitelmat kulkevat mukana. Myös yhteydenpito oman metsäammattilaisen kanssa hoituu palvelun avulla.

”Aiemmin metsänomistajien on ollut vaikea saada yhdestä paikasta kattavaa tietoa siitä, millaisia vaihtoehtoja heillä on oman metsänsä hoitamiseen ja mikä tieto on luotettavaa. Päätökset ovat riippuneet paljon omistajan omasta aktiivisuudesta, verkostoista ja siitä, millaisia vaihtoehtoja eri ammattilaiset ovat hänelle tarjonneet. Tämä oli haaste, jonka halusimme ratkaista”, Lumperoinen sanoo.

Metsälehti on osa Tapio-konsernia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito