Valtakirjakauppoihin yhteinen suositus puumarkkinaosapuolilta

Puumarkkinatyöryhmän laatimassa suosituksessa esitetään, että kaupan osapuolet voisivat vertailla tarjousten pohjana käytettyjä katkontatietoja.

Puumarkkinatyöryhmä on antanut suosituksen kauppatapojen kehittämiseksi valtakirjakaupoissa. Suosituksen tarkoituksena on parantaa valtakirjakaupan toimivuutta sekä lisätä osapuolten välistä luottamusta siihen.

Kyse on siis puumarkkinaosapuolten yhteisestä näkemyksestä suositeltavista toimintatavoista.

Muut etuudet esitettävä euromääräisinä

Suosituksen mukaan tarjouspyyntöjen ja tarjousten tulisi olla rakenteeltaan mahdollisimman yhdenmukaisia, jolloin niiden vertailu olisi helpompaa.

Valtakirjakaupan tarjouksilta odotetaan etenkin sitä, että ne vastaavat tarjouspyyntöä. Suosituksen mukaan tarjouksissa tulisi esittää yksikköhinnat selvästi puulajeittain tai puutavaralajeittain. Lisäksi pitäisi esittää eri puutavaralajien mitta- ja laatuvaatimukset, puukaupan maksuaikataulu, korjuun aikataulu, juurikäävän torjunta ja sen kustannusvaikutus sekä muut mahdolliset puukauppatuloon vaikuttavat tekijät. Tarjouksissa tulisi esittää myös käytettävä mittaustapa.

Jos tarjoukseen sisältyy puukauppaan liittyviä bonuksia, pisteitä tai muita etuja, ne tulisi esittää euromääräisinä. Muut euroina mitattavat etuudet tulisi ottaa tarjousten vertailussa puunhinnan lisäksi huomioon, jos ne sitovat ostajaa ja ovat välittömästi realisoitavissa. Tulevaisuudessa realisoituvia etuuksia ei sen sijaan suositella otettavaksi vertailussa huomioon. Ne on kuitenkin esiteltävä metsänomistajalle.

Valtakirjakaupat Kuutioon

Valtakirjakaupan läpinäkyvyyden lisäämiseksi suositellaan, että valtakirjakaupan tarjouspyynnöt julkaistaan kattavasti Kuutio.fi-markkinapaikan kautta. Tämä sillä edellytyksellä, että alueen kaikki merkittävät puunostajat käyttävät palvelua. Jos tarjouspyyntö on tullut Kuution kautta, myös tarjous annetaan kuutiossa.
Luottamuksen parantamiseksi suositellaan myös, että valtakirjakaupan valtuutettu ilmoittaa tarjouksen tekijälle, jos valinta ei osu häneen.

Lisäksi olisi suositeltavaa, että ostaja ja tarjousten vertailija voisivat vertailla tarjousten pohjana käytettyjä aineistoja, käytännössä katkontatietoja. Vertailussa käytäisiin läpi molempien osapuolien vertailukelpoinen aineisto, mutta ei muiden ostajien ostajakohtaisia tietoja eikä myöskään vain toisen osapuolen tietoja.

Tarjouksissa tarkat tiedot

Ostajat odottavat tarjouspyynnöiltä mahdollisimman tasalaatuista ja selkeää sisältöä. Esimerkiksi tarjouspyynnöissä kartan ja kuviorajojen tulisi olla riittävän tarkkoja. Tarjouspyynnön tulisi sisältää hakkuutavat, hakkuumäärät sekä tieto menetelmästä, jolla kuviotiedot on kerätty.

Lisäksi tarjouspyynnössä tulisi esittää kohteen korjuukelpoisuus ja tienkäyttöoikeudet sekä tienkäytöstä mahdollisesti aiheutuvat kustannukset. Pyyntöihin on hyvä myös sisällyttää varastopaikat ja ennakkoraivauksen tarve.

”Osoitus työryhmän tarpeellisuudesta”

Maa- ja metsätalousministeriön vuonna 2010 asettama puumarkkinatyöryhmä seuraa ja edistää Suomen puumarkkinoiden vakautta, ennustettavuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä. Tarvittaessa se tekee näihin tähtääviä aloitteita valtiolle ja alan toimijoille.

”Valtakirjakauppaa koskeva suositus on jälleen yksi osoitus työryhmän tarpeellisuudesta ja siitä, miten se voi edistää toiminnallaan puumarkkinoiden toimivuutta”, sanoo puumarkkinatyöryhmän puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Metsäteollisuus ry uskoo läpinäkyvyyden lisäämisen parantavan luottamusta valtakirjakauppaa kohtaan ja lisäävän sen houkuttelevuutta.

”Tavoitteena tulee olla reilun kilpailun edistäminen, jossa toimijan ja metsänomistajan oikeusturva on varmistettu. Toivomme, että suositus otetaan pikaisesti käyttöön kaikissa valtakirjakaupoissa”, metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa