Ville Niinistön raportti: Merkittävä lisäys EU:n hiilinielutavoitteisiin

Niinistön esitys melkein kaksinkertaistaisi Suomen hiilinielutavoitteen.

Vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö on jättänyt raporttiluonnoksensa europarlamentin Lulucf-asetuksesta. Niinistö esittää merkittävää lisäystä EU-maiden maan ja metsien käytön hiilinielutavoitteisiin vuodelle 2030. Lisäksi vuodelle 2050 olisi asetettava hiilinielutavoite vuoteen 2025 mennessä.

Niinistö esittää, että EU:n maankäyttösektorin hiilinielun kokonaistavoite nostettaisiin 490 miljoonaan hiilidioksidiekvivalenttitonniin vuonna 2030. EU-komission heinäkuussa antamassa esityksessä tavoite oli 310 miljoonaa tonnia. Niinistön esitys melkein kaksinkertaistaisi Suomen hiilinielutavoitteen 17,8 miljoonasta tonnista 30 miljoonaan tonniin.

Niinistön mukaan on tärkeää, että hiilinielujen kasvattamisen velvoite koskee yhtä lailla kaikkia EU:n jäsenmaita maankäytön muodoista riippumatta. Siksi hän painottaa myös maatalouden maankäytön päästöjen voimakasta vähentämistä noin 100 miljoonalla tonnilla vuoteen 2030 mennessä koko Euroopan unionissa.

”Tämä tarkoittaa metsien käyttöön tulevan lisänielutavoitteen pitämistä kohtuullisena: metsien ja muiden maankäytön muotojen osuus kasvaa komission esityksestä noin 80 miljoonalla tonnilla”, Niinistö toteaa.

Niinistö esittää myös uusia kannustimia maanomistajille hiiliviljelyn ja nieluja lisäävien metsätaloustoimien rahoittamiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito