Vuoden hyönteinen on vuorilaulukaskas 

Suomen Hyönteisseura on valinnut ensimmäistä kertaa vuoden hyönteisen. Vuoden 2024 laji on uhanalainen vuorilaulukaskas. 

Vuorilaulukaskas on isokokoinen ja tumma hyönteinen, jolla on suuret, läpinäkyvät siivet. (Kuvaaja: Håkan Söderholm)
Vuorilaulukaskas on isokokoinen ja tumma hyönteinen, jolla on suuret, läpinäkyvät siivet. (Kuvaaja: Håkan Söderholm)

Suomen Hyönteisseura on valinnut vuorilaulukaskaan vuoden hyönteiseksi. Vuorilaulukaskas (Cicadetta montana) on luokiteltu vaarantuneeksi ja erityisesti suojeltavaksi hyönteislajiksi, sillä sen elinympäristöt ovat vähentyneet merkittävästi.

Suomessa vuorilaulukaskasta esiintyy paikoittain Raaseporin ja Lohjan kuntien alueella. 1920-luvulla lajia esiintyi vielä Pohjois-Savossa.

Tänä vuonna vuorilaulukaskaan sukulaisilla, Magicicada-suvun kaskailla on tiedossa joukkoesiintymä Yhdysvalloissa. Yli tuhat miljardia kaskasta nousee yhtä aikaa maanpinnalle.

“Tästä syystä haluamme kertoa, että Suomestakin löytyy ääntä pitäviä kaskaita, jotka viettävät monta vuotta toukkavaiheestaan maan alla”, kertoo Heidi Viljanen Suomen Hyönteisseurasta.

Vuorilaulukaskaan ääntely on tasaista sirinää, jota voi kuulla touko-heinäkuussa.

Suomen Hyönteisseura valitsee vuoden hyönteisen tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Seuran tavoitteena on tuoda esiin Suomen hyönteismaailman monimuotoisuutta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat