Yksityisteiden kuntokartoitus käyntiin, tiedot kootaan sähköiseen palveluun

Puun tuonnin loppuminen Venäjältä laittoi kartoitushankkeen liikkeelle.

Metsäkeskus on ryhtynyt kartoittamaan yksityisteiden ja niiden siltojen kuntoa. Uudessa Tiesit-hankkeessa tehdään lisäksi selvitys energiapuuterminaaleista ja niiden kehittämistarpeesta. Tiedot kootaan sähköiseen palveluun ja ne ovat jatkossa tienpitäjien, tienkäyttäjien, rahoittajien ja palveluntuottajien käytössä.

Hankkeessa myös kannustetaan tiekuntia yksityisteiden perusparannukseen ja kunnossapitoon sekä tuotetaan tietoa koulutuksen ja neuvonnan tueksi.

”Tiestön kunto on pitkään huolettanut kaikkia tienkäyttäjiä. Nyt tilanteeseen reagoidaan”, sanoo ohjelmapäällikkö Markku Granander Suomen metsäkeskuksesta.

Yksityisteillä on suuri merkitys muun muassa maa- ja metsätalouden, puuhuuollon sekä vakituisen asutuksen turvaamisessa, mutta sähköistä tietoa teiden kunnosta on ollut vähäisesti saatavilla. Metsäkeskus on valmistellut korjaavia toimia, lopullisesti hankkeen kuitenkin sai liikkeelle sota Ukrainassa.

”Raaka- ja energiapuutoimitusten loppuminen Venäjältä sekä muut kevään aikana tapahtuneet ratkaisut johtivat siihen, että tuli tarve ryhtyä selvittämään tärkeän yksityistieinfran kuntoa ja investointitarpeita”, sanoo Metsäkeskuksen erityisasiantuntija Timo Pisto.

Hankkeen toteutusaika on 2022–2024, yksityisteiden ja siltojen pitäisi olla kuntokartoitettu vuoden 2026 loppuun mennessä. Keskeisiä ja kartoitettavia yksityisteitä Suomessa on noin 200 000 kilometrin verran ja siltoja noin 6 500.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat