Yrittäjäkonkari tähyää metsätieurakoille

Metsäteiden kunnostushankkeille on tulossa valtakunnallinen toimija, joka lupaa kilpailijoita edullisempia tieremontteja.

Jukka Koivumäen ja hänen perheensä omistama, metsäpalveluita tuottava TeMePa pyrkii valtakunnalliseksi metsäteiden peruskunnostusten toteuttajaksi. Tätä varten on perustettu uusi tytäryhtiö, joka aloitti toimintansa tämän vuoden alusta. Työtä pitäisi riittää.

”Suomessa on 130 000 kilometriä metsäautoteitä. Ne pitäisi peruskunnostaa 30 vuoden välein. Se tarkoittaa 4000 kilometriä vuosittain. Nykyisellä tahdilla ei päästä lähellekään tätä”, Koivumäki sanoo.

Koivumäen mukaan yritys tavoittelee tänä vuonna noin sadan metsätiekilometrin kunnostamista. Hankkeita hoitamaan pestata aluksi yksi uusi toimihenkilö.

Ensi vaiheessa lähestytään metsänomistajia, jotka eivät saa kemeratukia, siis esimerkiksi metsäyhtiöt ja sijoitusrahastot. Myös yksityisten metsänomistajien tieurakat kiinnostavat uutta firmaa.

Kulut karanneet

Koivumäen mukaan tiehankkeiden kustannukset ovat karanneet vuosikymmenessä.

”Kymmenen vuotta sitten metsätien peruskunnostus maksoi kymmenen tuhatta euroa kilometriltä, nyt jopa 20 000 euroa. Iso osa kustannusten noususta johtuu toimijoiden tehottomuudesta.”

Hän muistuttaa, että yrityssaneeraukseen pyristelevän Otso pitäisi entisestään nostaa hintojaan, jotta se voisi saavuttaa nollatuloksen ja lyhentää velkojaan, kuten saneerausohjelma edellyttää.

Koivumäki lupaa asiakkaille entistä edullisempia tieremontteja. Säästöjä on löydettävissä erityisesti hankkeiden suunnittelusta.

”Paljon kunnostustoimien kohdentamistarpeesta näkee maastossa kokeneen urakoitsijan kanssa. Nyt hankkeita markkinoidaan sillä, että kustannuksiin saa puolet valtion tukea. Käytännössä tuki valuu suunnitteluun ja kunnostus maksaa metsänomistajalle saman, kuin millä homman olisi voinut tehdä ilman kemeraakin. Tämä on erittäin kallista osakkaille, jotka eivät saa kemeraa.”

Valmis verkosto

Koivumäellä on vankka tausta metsäalalta ja myös metsäpalveluiden tuottamisesta. Mies työskenteli pitkään UPM:n metsäpalveluyritys Silvestan toimitusjohtajana. Viime vuodet hän on tuottanut metsäpalveluita perustamansa Teollisuuden Metsäpalvelut Oy:n (TeMePa) lukuun.

Vanhaa perua olevat luottoyrittäjät mahdollistavat Koivumäen mukaan toiminnan laajentamisen valtakunnalliseksi.

Yhtiöllä on Koivumäen lisäksi yksi toimihenkilö ja Silvestan on peruja kymmenkunta omaa metsuria sekä alihankintayrittäjien kautta yhteensä 150 metsuria.

Tänä vuonna TeMePa yltää noin viiden miljoonan euron liikevaihtoon ja voitolliseen tulokseen. Noin 40 prosenttia liikevaihdosta tulee perinteisistä metsänhoitotöistä ja loput tie- ja sähkölinjojen reunametsien puuston poistotöistä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat