Kotimainen joulukuusi pitää edelleen pintansa. Suomalaisiin koteihin, yrityksiin ja julkisiin tiloihin on viime vuosina pystytetty noin 1,4 miljoonaa joulukuusta, joista valtaosa on kotimaisia, kertoo Joulupuuseuran puheenjohtaja Juha Ruuska.
”Ulkomailta tuodaan vuosittain noin 150 000 joulukuusta. Tanskasta tuotavien joulukuusten määrä on hieman laskenut ja Baltian maista ja Puolasta tuotavien noussut, mutta kaikkiaan tuontikuusten määrä ei ole viime vuosina kasvanut”, hän arvioi.
Muovikuusten – joita Joulupuuseurassa ei kutsuta joulukuusiksi, vaan joulukoristeiksi – suosio on Ruuskan mukaan sen sijaan kasvussa. Ekologisuudessa aito joulukuusi peittoaa hänen mukaansa kuitenkin muovikuusen.
”Kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on noin 1,5 kiloa hiilidioksidiekvivalentteja. Muovikuusta pitää käyttää 10–20 kertaa ennen kuin ollaan samoissa päästöluokissa.”
Kaikkiaan joulukuusten suosio on hieman hiipunut. Vielä kymmenisen vuotta sitten joulukuusi pystytettiin noin 1,5 miljoonaan kotiin. Ne, jotka kuusen hankkivat, hankkivat sen kuitenkin yhä aikaisemmin. Ruuskan mukaan moni haluaa joulukuusensa jo ennen itsenäisyyspäivää.
Ympärivuotista työtä
Ruuska on myynyt joulukuusia kolmisenkymmentä vuotta ja viljellyt niitä parikymmentä vuotta. Innostus joulukuusikauppaan syntyi opiskeluaikoina Helsingin yliopiston Metsäylioppilaiden kuusikaupassa.
”Siitä jäi kipinä. Aloin ostaa kuusia ja myydä niitä omaan lukuuni. 2000-luvulle tultaessa otin hoitaakseni ensimmäiset vuokraviljelmäni ja vuonna 2013 aloitin joulukuusten viljelyn omilla mailla”, Ruuska kertoo.
Nykyisin hän viljelee joulukuusia yhteensä kymmenellä hehtaarilla Ruovedellä ja Somerolla. Valtaosa kasvatettavista joulukuusista on perinteisiä metsäkuusia, mutta mukaan mahtuu myös mustakuusia, serbiankuusia, valkokuusia ja jonkin verran pihtoja.
Joulukuusten kasvatus on Ruuskan mukaan lähes ympärivuotista työtä. Kuusia pitää leikata vuosittain, lannoittaa ja heinätä. Joulukuusen kasvatuksesta kiinnostuneita Ruuska neuvoo aloittamaan pienistä määristä.
”Esimerkiksi Somerolla, jossa minulla on 7,5 hehtaaria kuusipeltoa, istutin ensimmäiset kuuset vuonna 2014 ja viimeiset tänä vuonna. Markkinoille ei voi tuoda kerralla monta tuhatta puuta, vaan kauppaa pitää kasvattaa hiljalleen.”
Sertifioinnin edistäjä
Joulupuuseuran puheenjohtajana Ruuska on toiminut pian kymmenen vuotta. Vuodenvaihteessa puheenjohtaja vaihtuu. Puheenjohtajana Ruuska on pyrkinyt edistämään joulukuusenkasvatuksen ammattimaistumista ja edistämään joulukuusten sertifiointia.
”On ihan hilkulla, että sertifiointi saadaan vihdoin läpi myös pelloilla kasvatetuille kuusille. Toivottavasti vuoden päästä jouluna on nykyistä enemmän PEFC-sertifioituja kuusia.”
Entä millaisen kuusen Ruuska pystyttää jouluna omaan kotiinsa? Kolmimetrisen etukäteen valikoidun metsäkuusen, joka tuodaan sisään aattoiltana kuusikaupan päätyttyä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään