Lajeja tunnistamalla Metsävisan voittoon

Kansallisen Metsävisan voitti tänä vuonna Vaalan yhtenäiskoulun Ilari Kämäräinen. Kilpailuun osallistui yli 20 000 oppilasta ympäri Suomen.

Ilari Kämäräinen harrastaa vapaa-ajallaan lajintunnistusta metsässä. Siitä oli Metsävisassa hyötyä. (Kuvaaja: Pekka Huovinen)
Ilari Kämäräinen harrastaa vapaa-ajallaan lajintunnistusta metsässä. Siitä oli Metsävisassa hyötyä. (Kuvaaja: Pekka Huovinen)

”Voitto tuli yllätyksenä”, kertoo kansallisessa Metsävisassa parhaiten pärjännyt Ilari Kämäräinen. Neljätoistavuotias Kämäräinen aloittaa syksyllä yhdeksännen luokan.

Metsävisa on yläkoululaisille järjestettävä kilpailu, jossa mitataan metsätietoa ja -taitoja.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa koululaiset tekevät paperisen kokeen. Se oli Kämäräisen mielestä helppo.

”Tein koetta kyllä viimeisenä, kun halusin käydä kysymykset vielä tarkasti läpi”, Kämäräinen kertoo.

Viisikymmentä alkukokeen parasta kutsuttiin finaaliin, Metsävisan maasto-osuudelle. Tänä vuonna se järjestettiin Espoon Nuuksiossa. Finaalipaikka pidettiin kilpailupäivään asti salattuna, jotta lähellä asuvat kilpailijat eivät olisi päässeet etukäteen harjoittelemaan.

Metsätaitoja Kämäräinen on oppinut isältään. Hän oli ollut jo lastenrattaissa isänsä mukana hirvimetsällä. Finaaliin hän oli valmistautunut katsomalla luontodokumentteja ja lukemalla opettajalta lainaamiaan kirjoja. Niistä oli apua.

Kaksipäiväinen finaali oli Kämäräisen mielestä mahtava kokemus. Kilpailijat vierailivat muun muassa Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksella. Palkintojenjako oli UPM:n Biofore-talossa.

Kilpailuosuus koostui rastiradasta, jossa vastailtiin kysymyksiin metsäluonnosta sekä metsien ja puun käytöstä.

Kämäräisen yllätti kysymysten hajonta. Niistä vain osa tuntui vain raapaisevan metsäaihetta: piti muun muassa osata vastata, montaako suuretta paikallisella sääasemalla mitataan.

Metsäharrastuksesta oli etua

Metsävisassa oli myös lajintunnistuskysymyksiä, jotka olivat Kämäräisen valttikortti. Hän harrastaa vapaa-ajallaan lajintunnistusta ja etsii metsästä harvinaisia lajeja. Finaalissa piti osata tunnistaa muun muassa puita, sammalia ja jäkäliä.

”Käävän tunnistustehtävä oli vissiin ollut monilla hankala. Minä olen tunnistanut kääpiä aikaisemminkin”, Kämäräinen sanoo.

Kämäräinen ei ollut etukäteen jännittänyt finaalia. Hän oli ajatellut, että ei tule kuitenkaan pärjäämään. Voittajan julistaminen olikin sitten suuri yllätys.

”Ensin iski sellainen adrenaliini. Sitten tuntui ihan mahtavalta.”

Tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia kahdeksasluokkalaisella Kämäräisellä ei vielä ole, mutta jotain biologiaan, kasveihin tai metsään liittyvää hän haluaisi tehdä.

Metsävisan voittaja palkitaan 500 euron rahapalkinnolla. Kämäräinen suunnittelee säästävänsä suurimman osan rahoista, mutta ei aivan kaikkea.

”Kehykset minun täytyy ostaa diplomille.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset