Viiltosuojakäsineet ainoa turvavaruste – Sahat lentoon

Pikkujoulukausi on moottorisahajonglöörin kiireisintä aikaa.

Janne Mustonen jongleeraa Echon CS2511 TES -sahoilla, jotka painavat heittokahvan kanssa 3,5 kiloa. (Kuvaaja: Seppo Samuli)
Janne Mustonen jongleeraa Echon CS2511 TES -sahoilla, jotka painavat heittokahvan kanssa 3,5 kiloa. (Kuvaaja: Seppo Samuli)

”Kiskaistaanpa sahat käyntiin”, sanoo taikuri-jonglööri Janne Mustonen ja ottaa käteensä yhden pihamaalle riviin asetelluista Echon moottorisahoista.

Pian Kouvolassa Kymenlaaksossa sijaitsevan omakotitalon pihalta kuuluu kolmen moottorisahan pärinä. Mustonen nostaa yhden moottorisahoista metallisen telineen päälle ja alkaa heilutella kahta muuta käsissään. Hetken päästä ensimmäinen moottorisaha lentää ilmaan, ja Mustonen nappaa vapautuneeseen käteensä telineellä olevan moottorisahan.

Kaikki kolme moottorisahaa lentävät vuorollaan muutaman kerran ilmaan, kunnes Mustonen pysäyttää liikkeen.

”Yksi heitto kestää 0,6 sekuntia. Siinä ajassa ehtii heittää yhden moottorisahan ilmaan ja ottaa toisen kiinni. Terät pyörivät koko ajan, se helpottaa heittämistä”, hän kertoo.

Mustonen on treenannut moottorisahojen kanssa kymmenisen vuotta. Vuonna 2018 hän teki Guinnessin maailman­ennätyksen jongleeraamalla kolmella moottorisahalla 98 heittoa peräkkäin. Lisäksi hänet on nähty Britain’s got talent -kilpailussa.

Ensi vuonna Mustonen on mukana Maagikot 3 -kiertueella. Sitä ennen häntä työllistää muun muassa pikkujoulukausi, joka on taikuri-jonglöörin työssä kiireisintä aikaa.

Tulesta sahoihin

Uransa Mustonen aloitti taikurina. Sittemmin mukaan tulivat tuli ja jongleeraus. Tulen kanssa työskentelyyn liittyi kuitenkin niin paljon byrokratiaa, että Mustonen päätti vaihtaa sen moottorisahoihin.

”Olin luvannut itselleni, etten ottaisi esitykseeni moottorisahoja. Se on jonglööreille vähän samanlainen klisee kuin taikurille kanin vetäminen hatusta. Tarvitsin kuitenkin näyttävän lopetuksen esitykselleni.”

Aiempaa kokemusta moottorisahoista Mustosella ei ollut. Paikallisesta pienkoneliikkeestä valikoitui mukaan Echon polttomoottorisaha, sillä sen pohjaan sai kiinnitettyä heittokahvan.

Mustonen jongleerasi pitkään yhdellä moottorisahalla ja kahdella pallolla, mutta totesi jossain vaiheessa, että kolme sahaa on enemmän kuin yksi. Nykyisin hän jongleeraa Echon CS2511 TES -sahoilla, jotka painavat heittokahvan kanssa 3,5 kiloa.

Sahojen keventämiseksi niiden laippoihin on tehty reikiä. Lisäksi kaasuttimia on säädetty, jotta sahat pysyvät käynnissä pyöriessään ilmassa. Teräketjuöljy taas on korvattu crc:n kaltaisella vähemmän sotkevalla liukasteella.

Rutiinista turvaa

Harjoitellessaan Mustonen pukee ylleen viiltosuojahousut ja -käsineet sekä turvasaappaat, mutta esityksissä ainoa turvavaruste ovat viiltosuojakäsineet.

”Jos saha lähtee huonosti kädestä, peräännyn. Turvallisuus tulee rutiinista. Teen ylläpitotreenin vähintään kerran viikossa.”

Akkusahaan vaihtamista hän ei ole suunnitellut.

”Sahan ääni on iso osa temppua. Akkusahojen kanssa olisi vaikeampi vakuuttaa yleisö siitä, että sahat ovat käynnissä. Kaikki kuitenkin sähköistyy, joten voi olla, että edustan viimeistä sukupolvea, joka jongleeraa moottorisahojen kanssa.”

Janne Mustonen

  • Taikuri-jonglööri
  • 44-vuotias
  • Mukana Maagikot 3 -kiertueella tammi-helmikuussa 2024
    • Tehnyt kaksi Guinnessin maailmanennätystä:
      2018 jongleeraamalla kolmella moottorisahalla 98 heittoa peräkkäin
    • 2019 avaamalla moottorisahalla 27 pullonkorkkia minuutissa
  • Pääsi jatkoon Britain’s got talent -kilpailussa vuonna 2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset