Taimiteolla alkaa kuudes kesä – uutta metsää ja nuorille kesätöitä

Taimiteko palkkaa jälleen noin kahdeksankymmentä nuorta taimia istuttamaan. Aleksi Rautiaisella on edessä jo toinen työntäyteinen kesä.

Aleksi Rautiainen istuttaa taimia mielellään. Parasta on kavereiden kanssa yhdessä työskentely. (Kuvaaja: Matias Honkamaa)
Aleksi Rautiainen istuttaa taimia mielellään. Parasta on kavereiden kanssa yhdessä työskentely. (Kuvaaja: Matias Honkamaa)

”Taimien istuttaminen on mukavaa hommaa, tykkään tehdä sitä”, kertoo seitsemäntoistavuotias Aleksi Rautiainen. Hän oli Taimiteko-istutuksissa mukana ensimmäistä kertaa viime kesänä ja aloittaa istutustyöt jälleen kesäkuussa.

Alkava kesä on kuudes, jona nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko järjestää taimien­istutustöitä. Istutukset työllistävät pääasiassa alle 18-vuotiaita nuoria ympäri Suomea. Kesäkuussa he istuttavat noin 104 000 tainta.

”Kaverit ehdottivat minulle Taimitekoon hakemista. He kehuivat, että työ on mukavaa ja tienata voi hyvin, kunhan työskentelee tarpeeksi ahkerasti. Ja äiti suositteli hakemaan”, Rautiainen kertoo.

Metsätyöt olivat Rautiaiselle jo ennen taimien istutusta tuttuja. Rautiaisen velipuolista toinen työskentelee metsäalalla ja toinen aloittaa metsäkoneenkuljettajan opinnot syksyllä.

”Moottorisahalla ja raivaussahalla on tullut tehtyä hommia”, Rautiainen kertoo.

Taimiteko metsittää uusia alueita

4H:n Taimiteon istutuskohteita on tänä kesänä Kemijärvellä, Kärsämäellä, Rautavaarassa, Soinissa, Sonkajärvellä, Viitasaarella ja Ähtärissä. Kohteet ovat maa-alueita, jotka eivät ole olleet vuosiin aktiivisen maa- ja metsätalouden tai turvetuotannon piirissä.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan Suomessa on noin satatuhatta hehtaaria maa-alueita, jotka soveltuisivat metsitettäviksi.

Rautiaisen kesätyökohteena on Rautavaaran Akkosuo, joka on entinen turvetuotannon alue. Paikallisella kohteella oli viime kesänä töissä paljon Rautiaisen tuttuja.

”Parasta oli kavereiden kanssa yhdessä työn tekeminen”, toteaa Rautiainen.

Taimien istuttaminen on opettanut Rautiaiselle järjestelmällisyyttä. Taimien pitää mennä suoraan, riittävän syvälle ja maata on muistettava polkaista hyvin.

”Työ ei ole niin hankalaa kuin miltä se ehkä kuulostaa”, hän kuitenkin huomauttaa.

Taimikot opetuskäyttöön

Kesän 2024 loppuun mennessä 4H:n Taimiteko on istuttanut 900 000 tainta. Tämä vastaa 450:tä hehtaaria metsitettyä maata. Istutukset ovat kaikkina kesinä työllistäneet yhteensä 750 nuorta. Istutettavat taimet saadaan lahjoituksina yhteistyökumppaneilta, joita ovat erilaiset yritykset ja yhdistykset.

Kun taimet ovat alkaneet kasvaa, 4H-liitto työllistää nuoria myös taimikoiden heinäämiseen ja varhaishoitoon.

Rautiaisen kokemus istutustyöstä oli positiivinen, eikä mikään ollut tylsää. Kuumat päivät olivat kuitenkin haastavimpia.

”Silloin mentiin vaan tarpeeksi aikaisin istuttamaan”, Rautiainen muistelee.

Yhtään sadepäivääkään ei istutuksille onneksi osunut. Työhön oli myös hyvä perehdytys.

”Suosittelen ehdottomasti Taimitekoon hakemista”, Rautiainen kannustaa muita nuoria.

”Onhan se vähän raskasta hommaa, mutta kyllä siinä pärjää hyvin, kun on vaan rohkeutta ja halua lähteä tekemään.”

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat